Mladi muče muku sa vidom, depresijom i kožnim problemima
05/11/2021
Izložbom do veće vidljivosti i bolje terapije
10/11/2021

Vakcinacija protiv HPV infekcije u Novom Sadu

U Dom zdravlja “Novi Sad“ stigle su  četvorovalentne vakcine „Gardasil“ protiv HPV infekcije, saopštili su iz ove ustanove. Pozvali su roditelje dece uzrasta od 12 do 18 godina da se informišu i prijave svoju decu kod izabranog pedijatra. Ova ustanova raspolaže sa 2270 doza vakcine, a najveće interesovanje je, kako su saopštili, u uzrasnoj grupi od 12 do 15 godina.

Imunizacija protiv HPV infekcije će se sprovoditi četvorovalentnom vakcinom (HPV4) koja sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18. Vakcinacijom protiv ova četiri HPV tipa, kako je objašnjeno, postiže se zaštita od najvećeg broja izazivača kondiloma/genitalnih bradavica (tipovi 6 i 11) i karcinoma grlića materice (tipovi 16 i 18).

Vakcinacija će se sprovoditi uz dobrovoljni, pisani, pristanak roditelja/staratelja i popunjavanje obrasca (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u karton deteta (elektronski i štampani).

One devojčice koje su zainteresovane, tj, njihovi roditelji treba da se jave svom izabranom pedijatru i dogovore se o terminu vakcinacije i lekarskog pregleda.  


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.