Izložbom do veće vidljivosti i bolje terapije

Vakcinacija protiv HPV infekcije u Novom Sadu
09/11/2021
Predrasude najveća smetnja u lečenju duše
10/11/2021

Izložbom do veće vidljivosti i bolje terapije

Izložbom fotografija „Redak znači vredan“ na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, obeležava se 10. novembar, Svetski dan neuroendokrinih tumora. Izložba prati isečke iz svakodnevnog života deset pacijenata iz Srbije koji imaju dijagnoze retkih vrsta tumora, koji su često nepravedno marginalizovani, kasno se otkrivaju i često nemaju adekvatnu terapiju. Izložbu možete posetiti do 23. novembra na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

– Beležimo veliki napredak u dijagnostikovanju i zato se neuroendokrini tumori sve više prepoznaju. Ono što je perspektiva i bliska budućnost je imuno terapija. Imunološki lekovi, koji gađaju imunološke mehanizme u pokušaju kontrole tumora su nešto što je savremena terapija u poslednjih nekoliko godina u svetu, a koja polako stiže i u domen neuroendokrinih tumora u Srbiji. Izložba koja je upriličena povodom Svetskog dana neuroendokrinih tumora ima za cilj da skrene pažnju javnosti na potrebu da se ovakvi pacijenti bolje dijagnostikuju, lakše pronalaze, da budu praćeni i da dobijaju adekvatnu terapiju – izjavio je profesor Djuro Macut, zamenik direktora Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS

Predsednica Udruženja pacijenata sa neuroendokrinim tumorima Gorjana Ajzenberg je istakla da su pacijenti sa neuroendokrinim tumorima često su marginalizovani i nedivdljivi u javnosti.

– Nedostajala je dijagnostika, nedostajali su lekovi i za ovih devet godina, koliko Udruženje pacijenata sa retkim tumorima postoji, puno toga je urađeno, ali postoji još mnogo toga na čemu treba raditi. Ova izložba je deo ideje da postanemo vidljivi, da ljudi obrate pažnju na nas. Ovo je bolest koja je teška, ali sa kojom, ako je na vreme otvkrivena i lečena, može dugo da se živi, ali to zahteva podršku i zdravstvenog sistema – rekla je Ajzenberg.

Izložbu je organizovalo Udruženje pacijenata sa retkim tumorima povodom obeležavanja 10. novembra, Svetskog dana posvećenog pacijentima sa neuroendokrinim tumorima (NET). Neuroendokrini tumori čine 0,5 odsto svih malignih tumora. Pacijenti sa NET uz rano otkrivanje i pravilno lečenje mogu dugo da žive i da budu radno sposobni. Nažalost, 50 odsto slučajeva NET biva otkriveno u tek u poodmaklom stadijumu, sa već postojećim metastazama. Budući da se NET sporo razvijaju i da daju atipične simptome, teško se otkrivaju jer lekari nisu skloni da na njih posumljaju. To je razlog zašto od nastanka bolesti do postavljanja dijagnoze i započinjanja lečenja može proći i više godina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.