Rusi upozoravaju na epidemiju veštačkih virusa
19/10/2020
Peti centar za prikupljanje kovid plazme
24/10/2020

Vakcina samo u domu zdravlja

Dom zdravlja “Novi Sad” počeo je sa imunizacijom devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije vakcinama dobijenim u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Do sada je u ovoj ustanovi vakcinisano 60 devojčica, a u Institutu za javno zdravlje Vojvodine 100.

– Vakcinacija devojčica od 12 do 14 godina sprovodi se u Domu zdravlja “Novi Sad” i odziv je do sada bio veoma dobar, a od 22. oktobra u našim objektima se radi imunizacija i devojčica od 14 do 18 godina, a ne kao do sada u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Imunizacija protiv HPV infekcije se sprovodi četvorovalentnom vakcinom (HPV4) koja sadrži četiri tipa virusa: 6, 11, 16 i 18 – objašnjava Zorka Baković, PR DZ “Novi Sad”.

Bakovićeva napominje da se vakcinacija sprovodi uz dobrovoljni, pisani, pristanak roditelja ili staratelja i popunjavanje Obrasca 3 (Saglasnost za sprovođenje preporučene imunizacije) od strane izabranog lekara i roditelja. Podaci o sprovedenoj imunizaciji će se unositi u elektronski i štampani karton deteta. Roditelj treba da se javi izabranom pedijatru devojčice i da se sa njim se dogovori oko vakcinacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.