Vakcina samo u domu zdravlja
22/10/2020
Koliko traje imunitet na koronu?
27/10/2020

Peti centar za prikupljanje kovid plazme

Peti centar za prikupljanje kovid plazme u Srbiji, otvoren je u Užicu. U njemu je plazmu doniralo već troje pacijenata koji su preležali kovid infekciju. Centar se nalazi u Zdravstvenom centru u Užicu, u Službi za transfuziju krvi.

– Do sada su centri za prikupljanje kovid plazme radili u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Prvi je otvoren u Beogradu 11. aprila, a prikupljanje covid plazme u Srbiji je počelo i pre nego u drugim zemljama, kao na primer u Americi – ističe Nemanja Velikić, PR Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje .

Primena antitela iz krvne plazme nije nova metoda. Poznata je kao metoda u lečenju zaraznih bolesti.

– To je jedna od najstarijih metoda koje koristimo, ako gledamo sve zarazne bolesti. Nobelova nagrada za medicinu 1903. godine dodeljena je upravo za otkriće tih zaštitnih antitela. Svaka osoba koja preboli zaraznu bolest, ima u krvnoj plazmi antitela koja će se vezivati za uzročnika te bolesti, i da ga donekle blokiraju, da mu otežaju put kroz organizam i zaražavanje novih ćelija – objašnjava dr Srđa Janković, imunolog iz Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj, u Beogradu.

Ova metoda, navodi dr Janković, u suštini funkcioniše kao dopunska, i nije reč o lečenju koje će zameniti druge lekove, kao i to da neće kod svih imati isti učinak. Uspeh zavisi od faze bolesti, jer i sam zaraženi pravi i sopstvena antitela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.