Vakcina protiv korone neće biti potpuno efikasna

Kako je tekao prvi porođaj na beogradskom aerodromu
07/08/2020
Nove gama kamere na VMA
19/08/2020

Vakcina protiv korone neće biti potpuno efikasna

Dok ceo svet očekuje da će nas iz pandemije virusa korona izvući pronalazak vakcine koja će nas u potpunosti zaštititi od nevidljivog neprijatelja, te nade je ovih dana poljuljao glavni američki epidemiolog dr Entoni Fauči. On je naglasio da vakcina protiv kovida 19  neće biti u potpunosti efikasna, piše Politika. Fauči je na onlajn seminaru Univerziteta Braun istakao da šansa da vakcina bude stopostotno efikasna nije velika i da se ne zna kolika će biti njena efikasnost: 50 ili 60 odsto, iako bi on voleo da ona bude veća od 75 odsto. Po mišljenju ovog uvaženog lekara, koncept javnog zdravstva nikada ne sme biti napušten jer je nemoguće razviti vakcinu koja je efikasna do 98 odsto.

Trenutno se od 160 vakcina, čije je istraživanje pokrenuto, 26 nalazi u različitim uznapredovalim fazama istraživanja, a šest je prešlo na klinička ispitivanja. Majkl Rajan, direktor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije, naglasio je da kada neka vakcina dođe u treću fazu ne znači da je cilj dostignut već da se tada gleda da li je njena primena na zdravim ljudima dala rezultate.

Epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović, izjavio je za „Politiku” da je još rano govoriti o efikasnosti potencijalnih vakcina protiv korone budući da se ne znaju tačno neželjena dejstva na velikom broju ispitanika.

  • Sigurno je da ko god bude proizveo vakcinu protiv kovida 19, ona neće biti istog kvaliteta zaštite kao što je slučaj na primer sa onom protiv tetanusa, gde zaštita iznosi gotovo 100 odsto, ili onom protiv malih boginja. Zaštita cepiva protiv korone biće sigurno bliža onoj protiv gripa, znači štitiće oko 60 odsto, a dodatni problem je što će biti kratkotrajna. Nikome nije jasno kako će vakcina delovati na memorijske ćelije. Da li će štititi jednu, dve ili više sezona, nije poznato. Potrebna su ispitivanja da bi se steklo iskustvo. A čak i ako efikasnost bude u rangu vakcine protiv gripa bićemo zadovoljni, pojasnio je dr Radovanović.

S druge strane, epidemiolog profesor dr Radmilo Petrović upozorava da je pitanje i da li će jedna doza vakcine biti dovoljna zaštita od novog virusa, ili će ljudi, možda, morati da dobiju dve ili tri doze. On smatra da će posle mesec dana od dobijanja jedne doze najverovatnije morati da se primi druga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.