Sa neplodnošću se bori čak 400.000 ljudi u Srbiji
05/04/2019
Masaža beba- potreba ili pomodarstvo
09/04/2019

Upotreba dubka bespotrebna i opasna

U nekim državama, poput Kanade, dubak je zabranjen za upotrebu, a u mnogim zemljama postoje preporuke fizijatara i ortopeda da se bebe ne stavljaju u njega, pa čak i da se zabrani njihova proizvodnja. Američka akademija pedijatara (AAP) pozvala je na zabranu korišćenja hodalica zbog brojnih povreda i više od 30 slučajeva smrti od 1970. godine. U Srbiji se ova hodalica može kupiti u gotovo svakoj dečijoj radnji, a iako ih pedijatri uglavnom ne preporučuju, roditelji ih ipak koriste.
Primarijus dr Danijela Vukićević, dečiji fizijatar, smatra da je prerano postavljanje deteta u uspravan položaj beskorisno i da može biti opasno.
“Za mene dubak ne postoji!”, kategorična je Vukićevićeva. “Niko od nas ne hoda tako što se gura napred i nazad. Dete uči da hoda kroz bezbrojna okretanja i pokušaje da ustane. Ne postoji sprava koja ubrzava hodanje. Svako dete se razlikuje, ali svi imaju motiv za kretanjem i usprave se kada dostignu određeni nivo neurološkog razvoja”, kaže naša sagovornica.
Deca iz dubka ranije prohodaju u odnosu na decu koja se postepeno sama podignu na noge, ali kasnije dolazi do apsurda da su oni koji su pre prohodali trapaviji i nestabilniji. “Oni padaju direktno na lice, jer nisu ovladali ravnotežom i nisu naučili da se dočekaju na ruke. Imaju poteškoće i prilikom ustajanja, jer su u dubku bili uskraćeni za ova iskustva. Nekad majke pričaju kako im je lakše dok je dete u dubku i zato ja kažem da je on ustvari služi roditeljima, a nije za bebe. Dok je dete u dubku ograničeno mu je kretanje, pa roditelji imaju vreme za neke druge poslove”, smatra dr Vukićević.
Roditelji koji se zalažu za forsirano prohodavanje smatraju da je dete bezbednije u dubku nego na podu, gde može da otpuzi gde hoće. Međutim, u inostranstvu je dubak najnebezbednija dečija igračka.
“Dečije hodalice su opasne, ne donose nikakvu korist detetu i ne treba ih proizvoditi ni prodavati” upozorio je dr Benjamin Hoffman iz AAP-ovog Odeljenja za prevenciju povreda, nasilja i trovanja.
Proizvođači navode da su hodalice namenjene deci od pet do 15 meseci, a to je baš taj period kada bi trebalo sami da savladaju veštine mobilnosti i da nauče da hodaju. Glavni uzrok povreda nastalih korišćenjem hodalica je pad niz stepenice. Od 1990. do 2014. službama hitne pomoći širom SAD se obratilo 230.676 dece koja su se povredila u hodalici, a od ukupnog broja kod 90 posto mališana su zabeležene povrede glave ili vrata. Njih 74 posto palo je niz stepenice. Manje od pet posto ukupnog broja malih pacijenata je zadržano u bolnici, a skoro 38 posto je doživelo neku vrstu frakture.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.