Masaža beba- potreba ili pomodarstvo

Upotreba dubka bespotrebna i opasna
08/04/2019
Kako pobediti alergiju
12/04/2019

Masaža beba- potreba ili pomodarstvo

Delotvornost masaže poznata je vekovima unazad, a u poslednje vreme sve popularnija postaje masaža beba. Na društvenim mrežama neprestano „iskaču“ oglasi koji roditelje pozivaju na obuke. Postavlja se pitanje da li je odjednom masaža novorođenčadi postala tolika potreba ili su u pitanju pomodarstvo i trend? Mišljenja su, naravno, podeljena. Lekari, iako ne spore pogodnosti masaže, ali ističu da nema potrebe da bilo ko roditelje uči kako da masiraju svoje bebe, jer oni to najbolje znaju, naročito majke.
Da je reč o ozbiljnom biznisu svedoči i cena obuke. Za pet časova sa pokaznim vežbama za roditelje i literaturom „učitelji“ naplaćuju oko 10.000 dinara.

Fizijatar dr Danijela Vukićević objašnjava da je masiranje beba postalo popularno tek nedavno, a da je ranije ova metoda koristila isključivo kod prevremeno rođene dece. Ona ne spori efekte majčinog dodira, ali ističe da nam i u ovom segmentu roditeljstva nedostaje više spontanosti.
“Potpuno je apsurdno da majci neko govori kako da dodiruje svoje dete. Sad neko treba da je savetuje na koji način će rukama prelaziti preko svoje bebe?!? Suludo je od toga praviti brend”, smatra dr Vukićević. Dodaje da su osobe koje su završile kurseve za masažu beba išle su na njih zbog beba koje su nekoliko meseci provodile vreme u inkubatoru. “U tim situacijama, potreban je dodatni napor da se mama i beba bolje povežu. Kod zdrave dece, rođene u terminu, to je potpuno nepotrebno. Masaža je dodir, a prva stvar koju majka uradi kada vidi novorođenče je da ga pomazi. Njihov odnos se upravo razvija kroz dodir i svaka majka najbolje zna šta njenoj bebi prija”, mišljenje je naše sagovornice. I Anđelka Kotević, koordinator Savetovališta „Halo beba“ naglašava da masaža podstiče i obogaćuje roditeljstvo, ali da za njenu primenu nije neophodan kurs. “Najvažnije je da roditelje vodi osećaj i svest da je nežan dodir za dete dokaz ljubavi”, objašnjava Kotevićeva i dodaje: “Primena masaže kod beba je praksa stara više hiljada godina. To je stari običaj u kulturama mnogih naroda, naročito u Indiji, kao i delovima Rusije i Kine. Efekte masaže na rani rast i razvoj deteta poslednjih godina su potvrdila brojna klinička ispitivanja, odnosno rezultati rada sa decom”. Inače, podseća Kotevićeva, masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze roditelja sa detetom. Dodir je svakoj bebi neophodan i nezamenljiv za razvoj. Masaža jača detetovu emotivnu povezanost sa roditeljima, popravlja raspoloženje, umiruje napetost, jača cirkulaciju, poboljšava disanje, imunitet, varenje, sprečava i umanjuje bolove koji nastaju zbog grčeva i pomaže pri spavanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.