Udruženje upozorava – ove godine u Srbiji nije urađena nijedna transplantacija

Odložene posledice korone – moždani udar preti i mladima
11/06/2022
Aleksić: Za tužbe protiv NATO pakta zainteresovani i Srbi i Albanci
11/06/2022

Udruženje upozorava – ove godine u Srbiji nije urađena nijedna transplantacija

Udruženja koja se bave pravima pacijenata na dijalizi i onih koji čekaju transplantaciju organa, upozorila su da ove godine u Srbiji nije izvršeno nijedno presađivanje organa, prenosi N1.

Naveli su i da je po broju transplantacija 2021. godine Srbija „na samom dnu“ u svetu i da su iza nje samo Pakistan, Venecuela i Etiopija.

Udruženja su u otvorenom pismu predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru podsetila da je, po zvaničnim podacima Uprave za medicinu, na listi čekanja 820 građana koji čekaju jetru, bubreg ili srce, i oko 1.000 pacijenata koji čekaju na transplantaciju rožnjače.

“Pitamo se zašto nam se ugrožava osnovno ljudsko pravo, pravo na život? Zahtevamo da transplantacije u Srbiji nastave da se rade odmah i da se hitno reše birokratske greške za koje nismo krivi, a plaćamo najskuplje, svojim životima”, naveli su u pismu.

Podsetili su da su početkom marta podneli Ministarstvu zdravlja inicijativu sa više od 11.000 potpisa u cilju pokretanja dijaloga za “sistemsko rešavanje” problema transplantacije organa u Srbiji nastalog pošto je u maju prošle godine proglašen neustavnim Član 23. Zakona o presađivanju ljudskih organa.

“Tada je Ustavni sud ostavio rok inicijatoru zakona, Upravi za biomedicinu, da sporni član koriguje. S obzirom da u predviđenom roku sporni član nije korigovan, potrebno je da zakon nakon korekcije prođe čitavu proceduru, a sve što je bilo potrebno jeste preciznije definisati, kako se uvek radilo i kako će se raditi, da se porodice pitaju za saglasnost”, navela su udruženja.

Podsetila su i na to da je transplantacija bubrega “najjeftiniji i najbolji” vid lečenja jer je “više desetina puta” jeftinija od dijalize.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.