Teleabortus u 13 američkih država

Opada rizik od zaražavanja korona virusom
26/04/2020
Još 157 zaraženih koronom
02/05/2020

Teleabortus u 13 američkih država

 Usled epidemije korona virusa potreba za telemedicinom drastično je porasla u svim oblastima pa i u slučajevima prekida trudnoće, piše Njujork Tajms. Prema zvaničnim podacima od 22. aprila do danas u 13 američkih država potvrđeno je 611 prekida trudnoća kod kuće koje su žene izvele po savetu lekaru. Ova “usluga” se može dogovoriti putem interneta i telefona i to po ceni od 200 do 375 dolara.

“Nova usluga pod nazivom ”TelAbortion” povezuje žene koje žele prekinuti trudnoću sa lekarom koji praktično može da im propiše tablete koje izazivaju pobačaj a mogu se uzeti kod kuce”, prenosi Njujork Tajms.

Tokom marta i aprila kontaktirao ih je dvostruko veći broju žena koje su želele prekinu trudnoću nego u januaru i februaru.

Nakon što se ženama odobri prekid trudnoće, paket im stiže poštom na kućnu adresu i sadrži dve tablete – mifepriston, koji blokira hormon koji dovodi do trudnoće i misoprostol, koji pomaže telu da se reši ploda, navodi NJujork tajms i dodaje da se često dešava da žene imaju grčeve i krvarenje.

Uz sve na taj način žene mogu da izbegnu odlazak na klinke, kojima je zbog epidemije i ovako ograničen pristup.

“Neke žene čak putuju u jednu od 13 država u kojima se nudi TelAbortion kako bi dobile pilule. a taj trend je još izraženjii tokom pandemije kovida 19”, kaže dr Elizabet Rejmond i dodaje da su ovog meseca imali slučaj da se žena iz Teksasa vozila 10 sati po snegu do Novog Meksika i ostala u motelu samo da bi primila tablete.

TelAboršns naplaćuje uslugu od 200 do 375 dolara za konsultacije i pilule, koje se isporučuju u pakovanju s čajnim vrećicama, ulošcima, ibuprofenom i lekovima na mučnini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.