Opada rizik od zaražavanja korona virusom

Popuštanje mera od ponedeljka
24/04/2020
Teleabortus u 13 američkih država
02/05/2020

Opada rizik od zaražavanja korona virusom

 Nemamo još dokaza da virus slabi, ali u početku je jedna osoba mogla da zarazi pet, dok sada dve osobe zaražavaju jednu, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon. On je konstantovao da je u Srbiji u poslednja 24 sata registrovano još 263 pozitivna slučaja, a preminulo je još pet osoba.

Ipak, on je pojasnio da je rizik od zaražavanja je sada neuporedivo manji, rekao je Kon i dodao da postoje samo posredni dokazi da virus slabi.

Upitan na koji će se način poštovati propisane mere zaštite zaposlenih kada počnu stvari da se vraćaju u normalu, Kon je rekao da se podrazumeva da će inspekcijski organi raditi svoj posao, ali da smatra da samo potpuno nedogovorno lice može posle svega ovoga da ne poštuje mere.

“To ne očekujem. To što većina nema poverenje u stanovništvo, e to su oni koji su najviše govorili da treba da se ukinu mere, a sada kada se ukidaju kritikuju što se vraća život”, naveo je Kon.

Istakao je da smo primenili striktne mere, ali da nam je stanovništvo i dalje vrlo osetljivo i da se sada vraćamo u normalan život sa znanjem da postoji mogućnost i smrtnog ishoda.

Vanredne mere će svakako još biti na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja, kazao je Kon i dodao da će se tek videti da li će se odnositi na broj ljudi 20 ili 50, kao i da će i dalje ostati zabrane koje se odnose na zatvoreni prostor.

Kon, ipak, očekuje da će se građani pridržavati mera i da će posle samo ostati preporuke, kao i da neće biti razloga da se vraćamo opet na uvođenje mera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.