Ponovo vakcinacija u tržnim centrima
08/10/2021
Svaki četvrti stanovnik Srbije ima simptome depresije
09/10/2021

Svaki peti adolescent ima polno prenosivu bolest

  • Najveći problemi reproduktivnog zdravlja mladih su seksualno prenosive bolesti, bolesti zavisnosti, HIV, abortusi, kontracepcija i nasilje, upozorila je profesor dr Vesna Kesić ginekolog onkolog na Međunarodnom kongresu o zdravlju mladih koji je organizovao Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd. Ona je dodala da petinu svetske populacije čine adolescenti, a da čak 85 odsto njih živi u zemljama u razvoju.

Baš zbog toga, kako dodaje, u mnogim zemljama je reč o tabu temi što predstavlja prepreku za pružanje informacija, korišćenje zdravstvenih usluga i druge oblike podrške koje su potrebne mladima kako bi se zaštitili od polno prenosivih bolesti i sačuvali reproduktivno zdravlje. Dr Kesić je upozorila da u svetu 36 do 70 odsto mladih ne koristi kontracepciju, tako da su neželjene trudnoće razlog za 90 odsto neželjenih porođaja i čak 89 odsto nesigurnih pobačaja. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da adolescentkinje od 15 do 19 godina imaju 5,6 miliona abortusa, od kojih 3,2 nebezbednih. Takođe, oko 16 miliona devojčica svake godine rodi dete, što čini 11 odsto od ukuopno svih rođenih. Međutim, zahvaljujući edukaciji naprimer u Švedskoj je stopa porođaja adolescentkinja smanjena sa 7,7 odsto na 1,6. U Beogradu je od 1000 porodilja, njih 15 porodilja u adolescentskom dobu.

  • Trudnoća predstavlja posebnu vrstu fiziološkog opterećenja organizma. Zbog telesne nezrelosti devojaka koje rađaju pre punoletstva, povećana je učestalost spontanih pobačaja, prevremenih porođaja i patoloških stanja u trudnoći. Tako, se komplikacije na porođaju javljaju kod svake druge devojke od 19 godina, a taj rizik se smanjuje svake sledeće godine, izjavila je dr Kesić.

Dr Kesić je navela da se svakog dana u svetu registruje više od milion slučajeva polno prenosivih bolesti, što je oko 370 miliona godišnje. Te bolesti su najzastupljenije kod mladih seksualno aktivnih osoba starosti od 15 do 25 godina. Procenjuje se da svaka peta osoba u tom dobu ima jednu od osam najčešćih polno prenosivih bolesti. Najčešća bakterijska seksualno prenosiva bolest je infekcija Hlamidijom koja može ostaviti dugotrajne posledice. Infekcija kod d muškaraca prolazi bez simptoma ali može izazvati neplodnost. Kod žena se javlja svrab, bolovi u maloj karlici, pojačan sekret, na kraju i sterilitet. Baš zbog toga preporučuje se skrining žena mlađih od 24 godine i starijih koje imaju rizik od infekcije.

Direktorka Zavoda za zaštitu studenata Dr Marija Obradović se osvrnula na kontracepciju po meri mladih navodeći da mladi imaju veliki izbor kontraceptivnih metoda. Posebno se osvrnula na efikasnost kontracetivnih pilula i njihovu zastupljenost među adolescentima starijim od 18 godina.

Sutra: Neplanirane trudnoće u adolescentskom dobu

*Ovaj tekst je deo projekta “Život bez barijera” koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanjaStavovi izneti u podržavanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.