Svaka četvrta žena rodi neplaniranu bebu

Svaki četvrti stanovnik Srbije ima simptome depresije
09/10/2021
“Minut do 12” za primaoce matičnih ćelija
12/10/2021

Svaka četvrta žena rodi neplaniranu bebu

Broj abortusa koji se obave u legalnim ustanovama sve je manji, izjavila je profesor dr Ana Mitrović-Jovanović, načelnik odeljenja dnevne bolnice u GAK “Narodni Front” na nedavno održanoj konferenciji “Ulaganje u zdravlje mladih”, koju je organizovao Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd. Kako kaže, nepoznati su podaci o broju namernih prekida trudnoće u Srbiji zbog velikog broja privatnih ustanova koje nemaju dozvolu za prekide trudnoće.

Kada je u pitanju GAK “Narodni Front” 2020. godine obavljeno 884 abortusa i to 712 hirurških i 172 medikamentozna. Dvanaest pacijentkinja (1, 4 odsto) bilo je mlađe od 19 godina. Sedam godina ranije, na istoj klinici, prijavljeno je 2.178 prekida trudnoće koji su obavljeni do desete nedelje na zahtev pacijentkinja. Međutim, za činjenicu da broj abortusa pada, kako kaže dr Jovanović, nije zaslužna prevencija niti svest o značaju reproduktivnog zdravlja i zaštite prilikom seksualnih odnosa, već činjenica da je u Srbiji prosečna žena ima čak 42 godine. U tom životnom dobu stopa plodnosti žene iznosi svega tri odsto.

Više od polovine trudnoća (51 odsto) u Srbiji su neplanirane. U Evropi je statistika ,malo drugačija, od 14, 1 milion trdnoća, čak 45 odsto je bilo neplanirano. Od ukupnog broja neplaniranih trudnoća čak 64 odsto se završilo abortusom, a svaka četvrta žena rodila je dete iako ga nije planirala. Broj trudnoća koje se završavaju namernim prekidom veći je u istočnoj Evropi, nego u ostalim delovima starog kontinenta.

U istočnoj Evropi od 1.000 trudnica, 43 abortitra, a čak 82 odsto žena koje neplanirano ostanu trudne ne koriste modernu kontracepciju.

  • Primena savremene kontracepcije je efikasan način za prevenciju neplanirane trudnoće i abortusa, poručila je dr Mitrović-Jovanović

Ona je pojasnila da zbirni podaci o broju abortusa ne postoje, ali da je “Narodni front” najveća klinika na kojoj se obavi najveći broj namernih prekida trudnoća. Ipak, kako kaže, nisu realne tvrdnje da pet, šest hiljada žena svake godine namerno prekine trudnoća. Ona je upozorila da je u “Frontu” nedavno data poslednja tableta kojom je izvršen medikemantozni prekid trudnoće i da tih pilula više nema, niti se nabavljaju, iako je ovaj način prekida trudnoće mnogo lakši i bezbedniji po zdravlje žene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.