Kod lekara bez uputa i knjižice
20/09/2019
Beograd dobija još jedan dom zdravlja
24/09/2019

Smehom protiv porođajnih bolova

Rajski plin koji su do sada koristili stomatolozi kako bi umirili pacijente koji se plaše zubara, a koji je spominjan i kao potencijalni lek protiv depresije, dobio je još jednu namenu. Ovaj gas, nitratni oksid, poznatiji i kao “smejavac”od nedavno se koristi i u porodilištima u Hrvatskoj.

Trudnice sada mogu da odaberu da li žele bol od trudova da ublaže plinom koji će ih podstaći na smeh. Kako javlja HRT, u porodilište u Čakovcu uveden je aparat s medicinskim plinom, koji smanjuje bol i opušta porodilje. Za prvih mesec dana isprobalo ga je 27 žena i kažu da pomaže!
“Pomoglo mi je kod bolova, mogla sam da se opustim i da dišem. Nisam toliko osećala trudove i stvarno mi je pomoglo”, kaže Ivana Šestak, čija je ćerka Leni rođena uz pomoć “rajskog plina”.
Glavna sestra u porodilištu kaže da svaki lek koji dobija buduća majka u trudovima prolazi kroz posteljicu i dobija ga i dete, ali da to nije slučaj sa plinom i da on ne dolazi do bebe i ne šteti joj.
“Na trudnice deluje opuštajuće. Bolovi ne prestaju u potpunosti, ali buduća majka dobija endorfin, hormon sreće i sam po sebi analgetik, i pre rodi. Zato žene rađaju čak dva sata pre, jer se opuste, nisu toliko zgrčene”, objašnjava glavna sestra.
Upotreba “rajskoga plina”, kako prenosi HRT, smanjuje korišćenje lekova ili ih trudnica uopše ne dobija. Smanjuje se i broj epiziotomija i carskih rezova. I ono što je takođe važno – smanjuje se osećaj straha.
“Mislim da je trend i cilj da svaka porodilja rađa sa što manje boli i da joj taj trenutak rađanja ostane u najlepšem sećanju. Želimo da nam se ponovno vrate”, kaže Sanja Topličanec, načelnica Službe za ginekologiju.
Županijska bolnica Čakovec jedna je od retkih u Hrvatskoj koja ima takav uređaj. Nabavku su inicirali radnici bolnice. To je, kaže dr Tomislav Novinščak, načelnik ZC Čakovec, nadstandard i dokaz da se zaista ulaže u ljude, ne samo u kadrovski potencijal bolnice, nego i u osiguranike, građane koje leče. Porodilje u ovoj bolnici “rajski plin” koriste besplatno i same ga doziraju. Nadzor anesteziologa nije potreban. Dosadašnje iskustvo je pozitivno – čak 80 posto žena koje su rodile pomoću plina potvrđuju da bi to učinile ponovno.
Nitratni oksid je plin bez boje i mirisa, slatkastog ukusa. Ako se udiše kratko, izaziva dobro raspoloženje i izaziva smeh. U velikoj koncentraciji uzrokuje anesteziju, pa se zbog toga koristi u medicini. Smatra se bezopasnim, a prihvatljivi dnevni unos nije određen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.