Počelo izdavanje lekarskih uverenja za đake
07/07/2020
Imunitet kratko traje
13/07/2020

Simptomi korone kod dece i šta preduzeti

Ukoliko dete ima bilo kakve zdravstvene probleme koje ukazuju na eventualnu zaraženost virusom Kovid 19 trebalo bi da se javi na pregled svom izabranom lekaru, podsetili su stručnjaci Doma zdravlje “Novi Sad”. Ako izabrani lekar deteta trenutno ne radi, biće primljen od strane pedijatra koji radi. Simptomi zbog kojih bi trebalo reagovati i zvati izabranog pedijatra su: povišena temperatura, suv kašalj, bolovi u mišićima, malaksalost i kod starije dece, gubljenje čula mirisa i ukusa.

Služba zdravstvene zaštite dece u vremenu epidemije radi u dve smene od 07 do 20h u svim pedijatrijskim ambulantama. Kada je u pitanju Novi Sad vikendom radi ambulanta „ Jovan Jovanović Zmaj“ u Zmaj Ognjena Vuka 19 takođe od 07 do 20 časova.

Deca i mladi do 18 godina, koji su bili u kontaktu sa obolelim ili pozitivnim na Kovid 19, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ne bi trebalo da se javljaju na pregled ukoliko nemaju simptome, ali bi treba da se telefonski ili putem elektonske pošte obrate svom lekaru kako bi ih posavetovao šta da rade. U ovom trenutku, preporuka je da se ostane u kućnoj izolaciji 14 dana i da se prate simptomi. Pojavom bilo kog simptoma, doći na pregled kod svog izabranog pedijatra.
Kompletna krvna slika , CRP i ostale laboratorijske analize, kao i rtg snimanja rade se isključivo po zahtevu lekara koji je dete pregledao, po posebnom protokolu za suspektnu i decu obolelu od ovog virusa.
Roditelji dece sa jako izraženim simptomima infekcije virusom Kovid 19, moraju da se jave Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, koji to dete dalje transportuju, uz predhodnu najavu dolaska u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.