Samo u Beogradu 3.546 abortusa prošle godine

Vučević: U Betaniji rođeno najviše beba u istoriji klinike
15/09/2021
Svetski dan srca
29/09/2021

Samo u Beogradu 3.546 abortusa prošle godine

U Srbiji, stanovništvo pretežno primenjuje tradicionalne metode kontracepcije, a zbog njihove nedovoljne efikasnosti često se suočava sa neželjenom trudnoćom i pribegava indukovanom abortusu. Samo u Beogradu, u 2020. godini bilo je 3.546 abortusa, a procenjuje se da ih je bilo značajno više od tog broja. Ove podatke objavio je Gradski zavod povodom Svetskog dana kontracepcije, koji se obeležava svake godine, 26. septembra, počevši od 2007. godine. Prema njihovoj statistici, broj abortusa tokom 2019. godine bio je 4.614, dok ih je 2018. bilo 4.279.

Kampanja je pokrenuta na globalnom nivou, sa ciljem da se istakne važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja. Uz to, neophodno je mladima omogućiti što adekvatniji pristup informacijama o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Prema rezultatima poslednjeg reprezentativnog istraživanja višestrukih pokazatelja, savremenu i efikasnu kontracepciju u Republici Srbiji koristi manje od petine žena iz opšte populacije koje su u braku ili vanbračnoj zajednici (21,4%), a tradicionalnu dvostruko više (40,8%). Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 37,7%.

Među modernim metodima kontracepcije najviše se koristi kondom za muškarce (15,1%), mnogo ređe kombinovana oralna kontracepcija (3%), intrauterini ulošci (2,6%), sterilizacija žene (0,6%) i ženski kondom (0,1%), dok se uopšte ne koriste dijafragma, spermicidi, progestagenska oralna kontracepcija, depo-injekcioni preparati, implanti i voljna sterilizacija muškarca. Među tradicionalnim metodima dominira metod prekinutog snošaja (coitus interruptus) (31,4%), dok je metod izbegavanja odnosa u „plodnim danima” i ostale „prirodne metode” koristilo 9,5% ispitanica.

“Žena savremenog doba ima potrebu i pravo da bude oslobođena strahovanja i suočavanja sa neplaniranom i neželjenom trudnoćom. Neplanirana trudnoća, bez obzira na ishod, ugrožava fizičko i psihičko zdravlje žene i smanjuje šanse za rađanje zdravog novorođenčeta i njegov optimalni telesni i mentalni razvoj. Poznato je da namerni prekid trudnoće višestruko ugrožava opšte a posebno reproduktivno zdravlje žena, jer može da rezultuje povredama reproduktivnih organa, anemijom, akutnim i hroničnim zapaljenjima male karlice kao i neplodnošću. Takođe, gledano i sa ekonomskog aspekta svakako je prihvatljivije ulagati u savremenu kontracepciju, pogotovu ako se zna da je cena abortusa svakako mnogo viša a iskazuje se i troškovima lečenja anemije, infekcije, hroničnog bola u maloj karlici, neplodnosti”, ističu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi napominju da, osim zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, u vremenu trajanja pandemije treba voditi računa i o virusu korona.

“S obzirom da je put prenošenja, između ostalog, i bliski fizički kontakt, ne postoje mere koje mogu u značajnoj meri smanjiti rizik od njegovog prenošenja sa zaražene osobe na osetljivu osobu tokom seksualnog odnosa. Svaki seksualni odnos je rizičan za prenošenje korona virusa. Preporuka za smanjenje rizika od prenošenja korona virusa seksualnim odnosom odnosi se na seksualni odnos sa osobom sa kojom smo u bliskom svakodnevnom kontaktu, ili partnerom u stalnoj vezi, poput supružnika i životnih partnera”, napominju u Zavodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.