Samo petina Austrijanaca poštuje policijski čas

Pojedini nemački poslodavci zahtevaju od radnika da se ne vakcinišu
22/01/2021
Bolnica Sokobanja nije više kovid
27/01/2021

Samo petina Austrijanaca poštuje policijski čas

Aktuelni podaci o kretanju građana u Austriji pokazuju da se najmanje poštuje trenutno treće zaključavanje usled borbe protiv korona virusa. Iako bi samo u izuzetnim situacijama građani trebalo da napuste svoj dom, svega 20 odsto poštuje tu meru.

Naime, uredba o meri zaključavanja predviđa celodnevni policijski čas.

Prema uredbi, stan se može napuštati samo radi odlaska na posao, kod lekara, u kupovinu svakodnevnih potrepština, pružanja pomoći drugima, ali i radi psihičke i fizičke rekreacije. Ti izuzeci, prema podacima o kretanju građana, se očigledno zloupotrebljavaju.

Analiza podataka mobilnih operatera pokazuje da je treće zaključavanje, koje je uvedeno 26.decembra, najmanje poštovano. Svega jedna trećina, to jest 27 odsto smanjilo je svoje kretanje.

Kod prvog zaključavanja, na proleće mobilnost građana je bila umanjena za 70 odsto, a kod drugog, na jesen za 45 procenata, preneo je Peter Klimek autor studije.

On je ukazao da se aktuelno smanjuje broj onih koji poštuju mere i da je trenutno samo oko 20 odsto smanjilo kretanje. Najviše ljudi koji ostaju kući, odnosno se kreću samo u krugu od pola kilometara od svog doma, ima u Beču, a zatim sledi pokrajina Štajerska, dok su „najmobilniji“ građani Tirola i Salcburga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.