RFZO planira da još neke usluge prebaci privatnicima

“Dr Gugla” konsultuje skoro tri četvrtine građana
26/11/2021
Na aerodromu pojačana kontrola zbog novog soja
01/12/2021

RFZO planira da još neke usluge prebaci privatnicima

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) planira da još neke usluge prebaci privatnim zdravstvenim ustanovama o trošku RFZO, rekla je Sanja Radojević Škodrić, v.d. direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje na Danima osiguranja u Aranđelovcu. Ona je izjavila da postoji plan da se još neke usluge prebace na privatni sektor, a da potreba svakako postoji naročito sada tokom pandemije.

– Procedura je takva da Fond prvo preporuči koje su to usluge, a Batut radi procenu i ocenjuje kapacitete. Tek nakon njihove procene te usluge mogu da se prebace na privatni sektor – navela je ona, a preneo portal Sveonovcu.rs. 

Ona je ocenila da je dosadašnja saradnja Fonda i privatnika  odlična i podsetila da je RFZO najpre omogućio da se u privatnim ustanovama o trošku Fonda radi dijaliza, zatim vantelesna oplodnja, hiperbarična komora, pa katarakta.

Problem sa kojim su se susreli su cene koje su više kod privatnih ustanova što je, kako je objasnila, razumljivo jer su njihovi troškovi nabavke veći.

„Mi kad radimo nabavke one su centralizovane i velike, pa su i nabavne cene niže što nije slučaj kod privatnika koji samostalno nabavljaju opremu i ne mogu da dobiju tu cenu. Radimo i na tome“, dodala je ona.

Mane dosadašnjeg sistema ugovaranja, prema njenim rečima, jeste što se ugovori sklapaju na godinu dana što onemogućava privatne ustanove da naprave dugoročne planove jer ne znaju kakve će potrebe Fonda biti. Zbog toga je predložila stvaranje javno – privatnog partnerstva koje bi bilo na pet ili deset godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.