Na aerodromu pojačana kontrola zbog novog soja

RFZO planira da još neke usluge prebaci privatnicima
28/11/2021
Psihološka radionica – “Bezuslovno s granicama”
01/12/2021

Na aerodromu pojačana kontrola zbog novog soja

Putnici koji dolaze iz afričkih zemalja sa spiska rizičnih zbog Kovida 19, ukoliko su pozitivni upućuju se na lečenje, a ukoliko su negativni odlaze u izolaciju pod nadzorom, rekao je Goran Stamenković član kriznog štaba i pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove za RTS. On je istakao da do sada nije bilo putnika koji su zbog omikron soja korona virusa bili pod takvom vrstom nadzora.

– U koordinaciji sa Institutom Batut smo pripremili scenario koji smo dostavili ministru zdravlja i kabinetu premijerke, u smislu pooštrene kontrole i načina postupanja sa putnicima u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz rizičnih zemalja. Na spisku rizičnih zemalja su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Nambija, Lesoto, Mozambik i Malavi i putnici iz ovih zemalja će biti testirani na aerodromu. Suština je da svaki od ovih putnika na pasoškoj kontroli mora da bude identifikovan od strane MUP-a. Obezbeđeni su uslovi za testiranje na Aerodromu Nikola Tesla i svakome će se raditi PCR test”, istakao je Stamenković.

On je rekao da je u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima tokom novembra obavljeno više od 100.000 nadzora. Dodao je da se broj izrečenih mera i naloga nije smanjio u odnosu na oktobar, gde je bilo oko 72 miliona dinara što znači da su inspektori do sad izrekli naloge u visini većoj od 120 miliona dinara.

– Najčešće su se kršile mere u marketima i prodavnicama, a to je dan danas prisutna pojava. Bilo je oko 30 zabrana rada ugostiteljskih objekata zbog kršenja a najviše u Somboru, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Boru i Šapcu i nisu bili samo ugostiteljski objekti u pitanju već i kladionice, rekao je Stamenković.

Na temu inspekcijskog nadzora u apotekama, rekao je da je u jednoj apoteci u Beogradu na osnovu anonimne prijave utvrđeno da se izrađuje lek ivermektin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.