Rak grlića materice odnosi po 500 života

Novi dom zdravlja u Ugrinovcima
15/01/2020
Nova vozila za pacijente na dijalizi
21/01/2020

Rak grlića materice odnosi po 500 života

Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice! Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije, a prethodno je bila na trećem mestu.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se do 26. januara u cilju podizanja svesti žena o značaju preventivnih pregleda, sa osnovnom porukom da se ta maligna bolest može sprečiti.
Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” tokom 2016. godine registrovano je 1.239 novoobolelih žena od raka grlića materice, a tokom iste godine, 453 žene su u Srbiji umrle od ove vrste raka. Ovogodišnjim sloganom “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” još jednom se apeluje na žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih
pregleda.
Institut za javno zdravlje će sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice širom Srbije organizovati brojne aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda.
Institut će uz podršku Ministarstva zdravlja i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i u saradnji sa Komitetom za međunarodnu saradnju studenata medicine – Srbija, i studentskim parlamenitma fakulteta Beogradskog Univerziteta, kao i srednjim medicinskim školama u Beogradu organizovati edukativne i zdravstveno-promotivne aktivnosti.
U Beogradu će, u znak podrške kampanji tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, zelenom bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Republike Srbije, palata Albanija i most na Adi.

Dom zdravlja Voždovac organizovao je preventivne preglede, u sredu, u Zdravstvenoj stanici “Jajinci” u Bulevaru JNA 86a, od 13 do 19 časova. Neophodno je zakazati ovaj pregled na telefon 011/ 3943- 282. Istog dana, od 8 do 9 časova, biće organizovane i interakivne radionice u devet voždovačkih mesnih zajednica, kao i u Dnevnom centru i klubu za starije “Treće doba” u Ulici vojvode Stepe 280.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.