Potrebni davaoci krvi
27/04/2021
Nuklearna sigurnost: 35 godina posle Černobilja
27/04/2021

Radionice u 54 romska naselja

U cilju podizanja svesti romske populacije o značaju prevencije i vakcinacije protiv virusa korona, od aprila do juna biće organizovane informativne radionice na otvorenom u 54 podstandardna naselja u 18 lokalnih samouprava. Radionice na temu prevencije, imunizacije i oporavka od korona virusa realizovaće stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije ‚‚Dr Milan Jovanović Batut”, u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji implementira GIZ, u saradnji sa  NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja. 

-Prve radionice na otvorenom održane su u tri romska naselja na teritoriji Novog Pazara uz prisustvo oko 80 odraslih osoba, od čega približno 30 žena i najmanje toliko dece. U dva naselja su preovladavali muškarci srednjih godina, adolescenti i mlade majke sa decom, dok su u trećem najzastupljenije bile žene. U svakom naselju je bilo zainteresovanih za diskusiju, a pitanja su se pretežno odnosila na vakcinaciju i obavezu nošenja maski i držanja distance. Pored informacija o virusu i važnosti imunizacije, okupljeni Romi su od naših kolega dobili i praktične savete za pravilnu primenu ostalih preventivnih mera – pranja ruku i upotrebu maski – rekla je Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije ‚‚Dr Milan Jovanović Batut”.

Radionice na otvorenom u narednom periodu očekuju i Rome i Romkinje iz Vranja, Aleksinca, Pirota, Kruševca, Kragujevca, Subotice, Apatina, Bača, Beograda, Kraljeva, Novog Beograda, Požarevca, Raške, Sombora, Valjeva, Vršca i Zvezdare. 

– Nedostupnost informacija može da bude jedan od uzroka slabog odziva Roma i Romkinja za vakcinaciju i edukacijama u 54 naselja želimo da im stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije pruže sve relevantne podatke i ukažu na potrebu prevencije i  prednosti imunizacije. U istu svrhu smo sa kolegama i koleginicama iz Instituta za učesnike i učesnice pripremili i brošure na srpskom i romskom jeziku koje sadrže informacije o bolesti i vidovima prevencije. Vakcina je trenutno najefikasnije sredstvo kojim raspolažemo u borbi protiv pandemije i ona mora biti dostupna za sve pod jednakim uslovima – smatra Robert Bu, vođa tima projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Prema njegovim rečima, uz informisanje o benefitima imunizacijе podjednako je važno raditi na otklanjanju tehničkih poteškoća koje onemogućavaju vakcinaciju Roma i Romkinja. 

– Iako većina građana Srbije do vakcine dolazi brzo i lako, uz svega nekoliko klikova na portalu eUprave, za romsku populaciju ovo može da bude izazovno. Veliki broj Roma i Romkinja i dalje živi u veoma teškim uslovima i nema pristup računarima, pametnim telefonima i internetu pa im je otežano da se infomišu i izraze interesovanje za neku od ponuđenih vakcina – dodaje Bu. 

Edukativne radionice  na temu prevencije, imunizacije i oporavka od virusa COVID-19 deo su šireg projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji implementira GIZ, dok je za njihovu realizaciju zadužen NALED u okviru projekta ‚‚Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave“, zajedno sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.