Šta nam donosi trocifren broj obolelih od korone
19/03/2020
Još oštrije mere u borbi protiv virusa
21/03/2020

Prva žrtva korona virusa

“Izgubili smo prvi život u borbi protiv korona virusa. Preminuo je 59- godišnji muškarac iz Kikinde koji se lečio u Kliničkom centru Vojvodine. Korona vius nije jedina bolest sa kojom se borio ovaj čovek, ali izgubio je ovu bitku”, saopštila je predsednica Vlade Ana Brnabić i izjavila je saučešće porodici preminulog u ime cele Vlade i svih građana Srbije.

Iza nas su najteža 24 sata, naglasila je, ali ispred nas će biti mnogo težih dana. Objasnila je da je ovaj čovek dobio korona virus od osobe čiji je sin došao zaražen iz Milana. I on se takođe trenutno bori za život. Baš zbog toga, kako je rekla, veoma je važno da se pridržavamo pravila o samoizolaciji i da izlazimo samo kada je neophodno. Premijerka je najavila restriktivne mere, tako da od sutra u 20 časova prestaje javni gradski prevoz na celoj teritoriji Srbije, a od nedelje u 20 časova biće zatvareni restorani, kafići i tržni centri.
Samo danas virus Kovid 19 potvrđen je kod 32 ljudi, tako da imamo ukupno 135 obolelih. U kućnoj izolaciji je 64 građana, ostali su u bolnicama, a na respiratorima je osam građana.

Premijerka je rekla da imamo značajno više zahteva za testiranje na korona virus, a osim Torlaka testove su počele da rade i laboratorije infektivnih klinika u Beogradu i Novom Sadu. Iznela je zabrinjavajući podatak da je danas u Italiji umrlo 627 ljudi, ali da se mnogi ljudi tamo i dalje ne pridržavaju pravila o samoizolaciji, da izlaze i viđaju se sa drugima.

Još jednom je apelovala na građane da ostanu kod svojih kuća jer je to najbolja zaštita i za nas i za naš zdravstveni sistem. Naglasila je da nam ne može pomoći ni 10.000 respiratora ako nastavimo da izlazimo i sedimo po kafićima i restoranima.

Prvi pacijenti oboleli od korone počeli su da se primaju u KBC “Dragiša Mišović”, a, kako je rekla premijerka, za te svrhe se prazni i Zemunska bolnica.

Navela je da Španija 5. marta nije imala nijedan smrtni slučaj, a da je do jutros u ovoj zemlji umrlo 1. 022 ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.