Još oštrije mere u borbi protiv virusa

Prva žrtva korona virusa
20/03/2020
Hospitalizacija i za lakše slučajeve
23/03/2020

Još oštrije mere u borbi protiv virusa

U Srbiji je danas zvanično potvrđeno još 36 zaraženih. Do sada je ukupno od virusa korona oboleo 171 pacijent. Taj broj će biti sve veći iz dana u dan. Imamo 12 ljudi na respiratorima, koji su u teškom stanju. To je saopštio predsednik Aleksandar Vučić i najavio nove mere Vladi Srbije, koje podrazumevaju uvođenje policijskok časa od 17 časova do 5 ujutru, od sutra. Kako je istakao Vučić, ako ova mera ne bude dovoljna od ponedeljka će policijski čas početi od 13 časova, a u utorak bi građanima moglo biti potpuno zabranjeno kretanje.

– Za ove mere imam saglasnost svih lekara. Oni se bore dan i noć. Očigledno je da ne možemo da budemo disciplinovani, najteži dan je iza nas. Danas je u SAD 300 mrtvih, u Francuskoj 600, u Španiji  1.400, u Hrvatskoj 80 zaraženih za jedan dan. U Italiji je čak 793 mrtvih za 24časa! Odlučili smo se za još drastičnije mere. Nema parkova za decu i javnih površina. Ujutru počinju da rade radnje za penzionere, ali molim one koji ne moraju da ne izlaze. Svake nedelje ćemo otvarati radnje i biće dovoljno namirnica za sve – rekao je predsednik.

Vučić je kazao i da zdravtsveni radnici ulažu izuzetne napore da se izbore protiv virusa i da sačuvaju život svakog pacijenta. On je objavio i da je među obolelima u Novom Sadu, na žalost, i sestra dr Gorana Stevanovića, direktora Infektivne klinike pri Kliničkom centru Srbije.

Predsednik se zahvalio na pomoći Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Norveškoj i drugim evropskim zemljama, ali je rekao da posebnu zahvalnost duguje narodu i predsedniku Republike Kine, koji su poslali pomoć u medicinskoj opremi, ali i u medicinskom osoblju, koje je večeras stiglo iz Kine . On je napomenuo da je posle KBC „Zemun“ spremna i Vojnomedicinska akademija i VMC.

Ako bude trebalo idemo i na sajam, gde od ponedeljka pravimo 3.000 kreveta i širom Srbije još 5.000. Da nam ne bi došao italijanski scenario, molim ljude da se ponašaju odgovorno – rekao je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.