Prva pomoć kod toplotnog udara i sunčanice

Italijanski lekari pregledaće Beograđane
04/07/2019
Pobedili rak, pa trijumfovali na olimpijadi
09/07/2019

Prva pomoć kod toplotnog udara i sunčanice

Tokom letnjih vrućina mogu se pojaviti različita neprijatna stanja nastala usled poremećaja regulacije telesne temperature, poput toplotnog osipa, grčeva ili toplotne slabosti, upozorio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograda. Ozbiljnija stanja su: sunčanica, toplotna isrpljenost i toplotni udar. Važno je i razlikovati ih kako bi se na vreme reagovalo i sprečile eventualne komplikacije.
Sunčanica nastaje prekomernim izlaganjem, glave i vrata, sunčevim zracima. Počinje jakom glavoboljom i rastom telesne temperature. Često se mogu javiti, umor i malaksalost, pospanost i vrtoglavica, zujanje u ušima ili kratkotrajni gubitak sluha. Toplotni udar je stanje koje nastaje kada se telo pregreje u relativno kratkom vremenskom roku. Nastaje naglo, usled prekomernog povišenja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Može da nastane, ne samo zbog prekomernog izlaganja suncu, nego i usled vlažnog i pregrejanog vazduha, pogotovo kod radnika u pekari, kuhinji, kraj visokih peći, ali i u pregrejanom automobilu, javnom prevozu, pa čak i u stanu. Simptomi toplotnog udara su telesna temperatura viša od 40°C, opšta slabost, topla i suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje i ponekada gubitak svesti (što može biti i prvi znak).
Toplotna iscrpljenost je blaži oblik topotnog udara, a često nastaje usled preterane fizičke aktivnosti u uslovima povišene spoljne temperature i vlažnosti vazduha. Manifestuje se pojačanim znojenjem, grčevima u mišićima, glavoboljom, povraćanjem, padom krvnog pritiska i malaksalošću, kao i gubitkom svesti.
U svakom slučaju, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, povraćanje – znak su uzbune, posebno za decu, hronične bolesnike i starije osobe, te je potrebno odmah se javiti lekaru!
Prva pomoć kod sunčanice
Osobu moramo odmah skloniti sa sunca, ako je moguće u klimatizovanu prostoriju, ili bar u zamračenu i dobro provetrenu sobu, istuširati mlakom vodom (ili je bar umiti i staviti hladne obloge na čelo i vrat) i dati joj da pije tečnost (čaj, sok ili običnu vodu). Tečnost se unosi često, u manjim količinama. Odmor je neophodan, a sledećeg dana se nikako ne treba izlagati suncu!Ako se tegobe nastave ili se pogoršavaju, potrebno je javiti se lekaru!
Prva pomoć kod toplotne iscrpljenosti
Osobu morano smestitiu hlad, i skinuti joj odeću. Rahladiti je polivanjem mlakom vodom ili stavljanjem hladnih obloga na glavu i potiljak. Treba joj dati da pije rashlađenu tečnost- vodu ili blagi biljni čaj.
Prva pomoć kod toplotnog udara
Toplotni udar je ozbiljno stanje koje zahteva neodložnu medicinsku pomoć!
Ako sumnjate na toplotni udar, odmah pozovite hitnu pomoć ili se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu! Ukoliko zdravstvene službe nisu dostupne ili je potrebno više vremena do ukazivanja stručne pomoći, sklonite osobu sa sunca ili je izvedite iz pregrejane prostorije i skinite joj svu suvišnu odeću. Umijte je ili istuširajte ne previše hladnom vodom. Ukoliko voda nije dostupna, izložite je strujanju vazduha
Prva pomoć kod toplotnog udara
Ako sumnjate na toplotni udar, odmah pozovite hitnu pomoć ili se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu! Reč je o ozbiljnom stanju koje zahteva neodložnu medicinsku pomoć! Ukoliko zdravstvene službe nisu dostupne ili je potrebno više vremena do ukazivanja stručne pomoći, sklonite osobu sa sunca ili je izvedite iz pregrejane prostorije i skinite joj svu suvišnu odeću. Umijte je ili istuširajte, ali voda ne sme biti preterano hladna. Ukoliko voda nije dostupna, izložite je strujanju vazduha (npr. rashlađivanje ventilatorom). Dajte joj tečnost ukoliko stanje to dozvoljava. Imajte na umu da je, nakon oporavka od toplotnog udara, povećana osetljivost organizma na visoke temperature i tokom narednih nekoliko nedelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.