Propisi koče poklanjanje embriona

Foto: Beoinfo
Mobilni autobus danas u Barajevu
10/05/2021
Da li nam preti “crveni mentalni alarm”?
13/05/2021

Propisi koče poklanjanje embriona

Udruženje “Šansa za roditeljstvo” apelovalo je da se omogući donacija preostalih embriona parova koji su dobili dete u procesu vantelesne oplodnje. Podsećaju da je Srbija 2017. godine dobila nov Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji koji dozvoljava donaciju jajnih ćelija, spermatozoida i embriona. Kasnije, 2019. godine urađeni su neophodni pravilnici koji se odnose na kriterijume za davaoce, a otvorena je i Banka reproduktivnih ćelija i embriona koja se nalazi u KC Srbije, GAK Višegradska. Ipak, podsećaju, donora ćelija nema, ali ima donora preostalih embriona. Zašto se onda ti embrioni ne mogu darivati?
Sve češće imamo situaciju kada parovi iz Srbije nakon što dobiju željeno dete ili decu iz postupka vantelesne oplodnje posle određenog vremena, najčeće to bude posle 5 godina, žele da drugim parovima doniraju svoje preostale embrione. Imali smo nekoliko situacija ovakvih, ali nažalost iako imamo sve uslove za ovu donaciju ona se ne može još uvek sprovesti kod nas”, naglašava Sandra Jovanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo.
Veoma je važno da znamo da je ovo jako human čin, da je retko i da treba poštovati ovakvu odluku para koji je solidaran sa drugim parovima. Zato treba uraditi sve što je u našoj moći da se parovima iz Srbije koji žele da poklone svoje preostale embrione ovo omogući. Ne sme administracija da koči jedan ovakav postupak.
Ovim saopštenjem za javnost želimo da apelujemo na nadležne da što pre pronađu rešenje za ovaj problem kako se ti preostali embrioni ne bi uništavali zbog nemogućnosti poklanjanja (darivanja). Mi imamo Zakon, imamo Banku, imamo uslove, imamo i dobru volju parova kako vidimo iz prakse, samo treba napraviti jasan put kako za donore tako i za primaoce, promeniti ako je neophodno neka akta, ali treba što pre omogućiti parovima koji to žele da doniraju svoje embrione parovima kojima su oni neophodni. To je jedino ispravno i to moramo uraditi!, naglašava Jovanovićeva.
Parovi iz Srbije, kao i singl žene, za sada putuju u inostranstvo radi procedure vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom. Ovaj proces je skup i nekim parovima nedostižan. Smatramo da Srbija ima kapacitete i mogućnosti da započne sa procesom donacije i radićemo na tome da se to što pre i desi.
Udruženje “Šansa za roditeljstvo” je deo projekta Centra za vantelesnu oplodnju zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Fondacijom “Nije svejedno” u okviru kog je pokrenut I nacionalni broj za vantelesnu oplodnju preko kog parovi mogu dobiti sve neophodne informacije u vezi sa lečenjem neplodnosti 0800 333 030.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.