Artritis napada i vid
12/10/2020
Rusi upozoravaju na epidemiju veštačkih virusa
19/10/2020

Projekat ranog otkrivanja raka pluća

Karcinom pluća vodeći je uzrok smrtnosti kod muškaraca. Godišnje u Srbiji 5.000 ljudi oboli od raka pluća, a 4.600 ih umre od ove bolesti. U Vojvodini se poslednjih godina broj novootkrivenih slučajeva povećao za 12 odsto, a oko 1.500 pacijenata godišnje izgubi bitku sa ovom bolesti. Kod skoro 70 odsto pacijenata rak pluća otkriven je u poslednjem stadijumu, kada su i šanse za preživljavanje izuzetno male. Zbog toga je Pokrajinska vlada pokrenula projekat ranog otkrivanja raka pluća na teritoriji Vojvodine.

Projekat podrazumeva detekciju niskodoznim skenerom LDCT, pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima.

Ovom metodom biće obuhvaćene visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

Zemlje koje već sprovode LDCT skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 39 odsto.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u prethodnom periodu opremio je zdravstvene ustanove neophodnom opremom za ove preglede, a prva snimanja će biti sprovedena na teritoriji Južnobačkog i Severnobačkog okruga.

Koordinator projekta je Institut za plućne bolesti Vojvodine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.