Sve veći broj pacijenata sa velikim tumorima
12/10/2020
Projekat ranog otkrivanja raka pluća
13/10/2020

Artritis napada i vid

Oko 70.000 odraslih građana i 2.000 dece u Srbiji leči se od artritisa. Dan ove autoimune bolesti obeležen je juče i u Srbiji. Ukoliko se na vreme ne leči, artritis može da dovede do invaliditeta, dok se odgovarajućom terapijom uspešno drži pod kontrolom.

Predsednica udruženja reumatologa Srbije Mirjana Šefik Bukilica kaže da rana dijagnoza i pravovremena terapija dovode do dobrog ishoda bolesti.

– Udruženje reumatologa obilazi domove zdravlja u Srbiji i edukuje lekare opšte prakse, kome se obeleli prvo i javljaju sa simptomima ove bolesti. Važan je partnerski odnos pacijenta i doktora. To su hronične bolesti, gde se viđamo sa pacijentima godinama, te je neophodno poverenje u lekara. Važno je da se pacijenti javljaju na kontrole i kada im je dobro – naglasila je Buklica.

Predsednica udruženja obolelih od reumatskih bolesti Mirjana Lapčević kaže da u Srbiji 35.000 građana boluje od reumatoidnog artritisa, i isto toliko od psorijaznog artritisa.

– Ove bolesti zahvataju zglobove, ali i čitav organizam, vrlo su progresivne i ako se na vreme ne otkriju, dovode do invalidnosti. Artritis je šarolika grupa bolesti, u kojoj su i druge autoimune bolesti, lupus, sistemska skleroza, vaskulitis i Šogrenov sistem. To su doživotne autoimune bolesti koje mogu da zahvate bilo koji organ na telu, a kod dece vrlo često mogu da zahvate oči – objasnila je Lapčević.

Ona je naglasila da je važno da se podigne svest ljudi da ovakve bolesti postoje i da oni dobiju podršku državnih institucija, koje moraju da znaju da je ulaganje u terapiju obolelih od autoimunih reumatskih bolesti vrlo delotvorno.

– Kada kažete reuma, to podrazumeva oko 200 različitih reumatskih bolesti, najčešće su to degerativne bolesti spondiloza, diskopatija. Važno je da građani shvate da te bolesti imaju faktore rizika koji izazivaju pojavu bolesti – najčešće stres, akutni i hronični, infekcije virusne i bakterijske, pušenje, nedovoljno sna…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.