Još jedan punkt za vakcinaciju
28/01/2021
Koje su zdravstvene ustanove promenile ime
29/01/2021

Prijavljene 62 reakcije na vakcinu

Agencija za medicinska sredstva i lekove je do sada u Srbiji zabeležila 62 neželjene reakcije posle vakcinacije građana, a Pavle Zelić iz Agencije ističe da to nije razlog za zabrinutost i da su sve te reakcije očekivane. On je istakao da je najviše lokalnih, na mestu uboda i dodao da su srpski eksperti kompetentni da na najbolji način provere vakcine.

Zelić je za RTS rekao da taj broj ne zvuči strašno, ali pokazuje da Agencija pažljivo prati šta se dešava. Od tog broja, 35 reakcija je na “Fajzerovu” vakcinu, 26 na “Sinofarmovu” i jedna na “Sputnjk V”.

– Reč je uglavnom o lokalnim reakcijama na mestu primene, kao što su bol, otok ili crvenilo, a sve to je očekivano. Bile su prisutne i sistemske reakcije, najčešće je to bila povišena telesna temperatura koja je trajala najviše tri dana, malaksalost, zamor i glavobolja. To nije ništa što bi trebalo da zabrine. Danas je u Srbiju stiglo i novih 40.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”.

Zelić je rekao da je ključna uloga Agencije da se izda uvozna dozvola, odnosno sertifikat, i da su spremni. Poručio je da će svaka serija vakcina koja stigne u Srbiju proći kontrolu kvaliteta i da su srpski eksperti kompetentni da urade sve što je nephodno da pacijenti budu uvereni da su vakcine na najbolji način proverene. Kada je reč o alergijama i preosetljivosti na određene sastojke vakcine, Zelić kaže da to jeste razlog za zabrinutost, odnosno da to znači da se takvim pacijentima pristupa sa pažnjom.

– To ne znači da su takvi pacijenti kontraindikovani za vakcinu, nego da moraju da se isprate. Potrebno je obratiti pažnju na kompleksne alergijske reakcije. Kada je reč o hroničnim stanjima, akutno pogoršanje bolesti je situacija u kojoj mora da se sačeka s vakcinom. Ne mogu je primiti oni kod kojih je aktuelna sama bolest kovid 19. Svakom pacijentu se mora pristupiti individualno i on mora da kaže šta su njegova oboljenja – objasnio je Zelić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.