Na Festivalu potpomognute oplodnje 70 stručnjaka za VTO
30/09/2021
Konačno više parking mesta ispred Tiršove
04/10/2021

Preventivni pregledi i savetovanje najvažniji za zdravlje studenata

Akademcima sa invaliditetom u Beogradu specijalističke usluge dostupne su u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Krunskoj ulici, kaže za Zdravlje Vodič vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove dr Marija Obradović.

Ona dodaje da su zaposleni često i na terenu, u studentskim domovima, posebno u domu “Mika Mitrović”, gde su pre epidemije virusa korona organizovali veliki broj preventivnih pregleda. Tako su medicinske ekipe iz ove zdravstvene ustanove obavljale imunizaciju prioritetnih grupa u studentskim domovima, uz saradnju sa Studentskim centrom Beograd.

U Studentskoj poliklinici kao ni u ostalim zdravstvenim ustanovama, objašnjava dr Obradović, ne vodi se posebno evidencija o osobama sa invaliditetom. „Podaci o invalidnosti pacijenta se upisuju u osnovnu medicinsku dokumentaciju, a posebne registre vode nadležni zavodi za javno zdravlje, u skladu sa zakonom“, kaže dr Obradović.

Ona napominje da su na odeljenju ginekologije dostupni stolovi različite podesivosti visine, tako da su pristupačni za osobe sa invaliditetom.

„Obe zgrade naše ustanove ulaze u završnu fazu priprema za rekonstrukciju u okviru projekta energetske efikasnosti, nakon čega će pristupi osobama sa invaliditetom biti maksimalno olakšani i efikasni. Pacijenti sa invaliditetom posećuju ginekologa iz preventivnih i kurativnih razloga. Ustanova nema urologa, jer su usluge urologa na tercijarnom nivou u sistemu zdravstvene zaštite“, objašnjava v.d. direktora Studentske poliklinike.

Dr Obradović, koja je inače specijalista ginekologije i akušerstva, ističe da su individualni i grupni zdravstveno-vaspitni rad deo redovnog rada svih lekara. Takođe, u okviru Službe za unapređenje i očuvanje zdravlja studenata postoji Centar za prevenciju HIV i polno prenosivih infekecija, u kome edukovani kadar obavlja dobrovoljno i poverljivo savetovanje u vezi sa svim rizicima koji mogu da naruše i reproduktivno zdravlje.

*Ovaj tekst je deo projekta “Život bez barijera” koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanjaStavovi izneti u podržavanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.