Lutrija za najskuplji lek na svetu
05/02/2020
“Halo beba” traži medicinske sestre i lekare
09/02/2020

Otvoren još jedan centar za VTO

Srbija je dobila još jedan, sedmi, Centar za vantelesnu oplodnju. Otvoren je u subotičkoj Opštoj bolnici i prostire se na 375 kvadrata, a vrednost opreme je 300.000 evra. Izgradnja je finansirana zajedničkim sredstvima Pokrajinske vlade, Grada Subotice, Vlade Mađarske i Internacionalnog kluba žena.
Direkor Opšte bolnice Slobodan Puškar je napomenuo da se na ovaj projekat čekalo više od deset godina i da očekuje da kroz Centar za VTO godišnje prođe od 40 do 50 parova, kao i da se skraćuju liste čekanja parova za ovaj postupak.
U Srbiji, kao i u celoj Evropi, postoji izrazito niska stopa nataliteta, a tendencija rasta infertiliteta postoji i u Severnobačkom upravnom okrugu, pa čak 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dobije potomstvo.

Osim tri pokušaja koje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, parovi u Vojvodini imaju bezuslovno pravo na još tri pokušaja vantelesne oplodnje, a osim toga, starosna granica za ostvarivanje prava na finansiranje postupka biomedicinski potpomugnute oplodnje u Vojvodini pomerena je sa 42 na 45 godina – rekao je na otvaranju Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.


Pokrajinska vlada finansira i zamrzavanje embriona za naredne pokušaje veštačke oplodnje i samo za mere pronatalitetne politike izdvojila je za ovu godinu 650 miliona dinara.


Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je grad Subotica tokom poslednje tri godine za adaptaciju prostora za vantelesnu oplodnju u subotičkoj bolnici izdvojio oko 17,5 miliona dinara i da i subotička lokalna samouprava unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici.

Nameravamo da u skupštinsku proceduru uvrstimo izmenu odluke koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za vantelesnu oplodnju, koja će omogućiti većem broju žena da apliciraju za sredstva iz budžeta grada – rekao je Laban.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.