Od sredine juna neograničen broj vantelesnih oplodnji

Šta pokriva putno zdravstveno osiguranje
03/06/2020
Šta srednjoškolci znaju o drogama?
17/06/2020

Od sredine juna neograničen broj vantelesnih oplodnji

Svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja, pa je mnoge obradovala vest da se ponovo možete prijaviti za vantelesnu oplodnju o trošku države, a nakon pauze zbog epidemije korona virusa, pištu Večernje novosti.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, izjavila je za ovaj list, da su prava proširena, a da je celokupna procedura, u smislu administracije, maksimalno olakšana.

“Da bismo nadoknadili vreme, umesto dve, uveli smo samo jednu komisiju, a komisija će se obavljati u klinikama za ginekologiju svih kliničkih centara. Parovi će na ovaj način, na jednom mestu, moći sve da završe”, kaže Radojević Škodrić.

Koji su kriterijumi za vantelesnu oplodnju?

Umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43, kaže direktorka RFZO i objašnjava da je u svetu prema ovom kriterijumu ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina.

Kaže da BMI (Body Mass Index) treba da je 25, kao i da je funkcija jajnika očuvana, a da su „sve druge mogućnosti iscrpljene“.

– Sada su ti kriterijumi prošireni maksimalno. Dakle, od 15. juna granica će biti podignuta na 43 godine, a na predlog predsednika Aleksandra Vučića omogućićemo parovima neograničen broj pokušaja, ukoliko za to postoje reproduktivni potencijali po oceni eksperata – kaže dr Škodrić, prenosi Pink.

Podseća da je prošle godine uvedena mogućnost zamrzavanja do 6 embriona, da je broj pokušaja povećan sa 3 na šest, a da parovi koji već imaju jedno dete iz prvog postupka vantelesne oplodnje, mogu da o trošku države apliciraju i za drugo dete, i to sa tri dodatna pokušaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.