Od septembra i četvrta šansa za bebu besplatna

Bez soli i šećera na jelovniku za bebe
16/08/2019
Đačka torba krivi kičmu
18/08/2019

Od septembra i četvrta šansa za bebu besplatna

Parovi koji žele da se ostvare kao roditelji, a imali su već tri neuspela pokušaja za vantelesnu oplodnju, dobiće još jednu šansu. Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je za septembar novi konkurs za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku grada.

Pravo da konkurišu imaće parovi koji imaju prebivalište u Beogradu. Šansu da postanu majke iz četvrtog pokušaja dobiće žene koje imaju do 45 godina.

– Za one koji iza sebe imaju tri neuspela pokušaja vantelesne oplodnje, ovo znači da imaju novu šansu da se ostvare kao roditelji. Svestan sam koliko je njihova borba teška i emotivna, koliko je ljubavi i posvećenosti potrebno, ali i koliko je važan doprinos društva i nadležnih institucija. Zbog toga sam i inicirao finansiranje četvrtog pokušaja o trošku grada, čime će Grad Beograd direktno podržati parove i njihovu borbu – ističe gradonačelnik. 

Gradonačelnik Radojičić podseća da je objavljen javni poziv zdravstvenim ustanovama za javnu nabavku za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje i poziva ustanove koje ispunjavaju uslove da se prijave i daju svoju ponudu do 16. septembra.

On ističe da Grad Beograd vodi odgovornu demografsku politiku u skladu sa istovetnom politikom Vlade Srbije.

– Pokazatelj da idemo u dobrom pravcu je i podatak da je u prvih šest meseci u Beogradu i Srbiji rođeno više beba nego u istom periodu prošle godine – kaže Radojičić.

Pravni osnov za ovaj potez prestonice je Zakon o glavnom gradu, kojim je propisano da Beograd ima nadležnost da sprovodi mere i finansira projekte s ciljem podsticanja nataliteta na teritoriji grada. Uporište za ovaj projekat je i Strategija podsticaja rađanja, koja predviđa uključivanje lokalne samouprave s ciljem podsticanja rađanja. 

Ovim potezom prestonica će se pridružiti gradovima i opštinama u našoj zemlji koji su još ranije počeli da finansiraju četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

*Ovaj tekst deo je projekta Majčinstvo i invaliditet “Dajmo i njima šansu” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Izneti stavovi ne izražavaju nužno stavove ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.