Nije svejedno koju masku nosite

Još 157 zaraženih koronom
02/05/2020
Obavezan negativan test ili sledi izolacija
10/05/2020

Nije svejedno koju masku nosite

Koliko su, u zaštiti od virusa korona, zapravo korisne obične maske za jednokratnu upotrebu  i kakva je uopšte njihova zaštitna vrednost i dalje je predmet sporenja. Postoje istraživanja koja ukazuju da i obične maske za lice mogu da doprinesu zaštiti od virusa COVID-19. „Gardijan“ piše da je važno kakve maske nosite, jer različite vrste maski nude različite nivoe zaštite.

Hirurški respirator N95 nudi najviši stepen zaštite, zatim slede hirurške maske za lice. Njihova mana je što ih je neugodno nositi duže vreme, a nepristupačne su i zbog cene, jer su najskuplje. Zato ih uglavnom koriste zdravstveni radnici.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Velike Britanije su naglasili da hirurške maske pružaju najveći stepen zaštite, ali da i platnena maska, pa čak i obična marama ili bilo kakvo prikrivanje lica nekom tkaninom pruža određeni stepen zaštite. Dakle, bolje je nositi i pamučnu šivenu masku, nego ići bez zaštite za lice.

Rezultati jedne američke studije su pokazali da bilo kakvi višeslojni ili pamučni materijali koje imate i u kući mogu zaustaviti čestice virusa ili bakterija.

Takođe, važno je i kako pravilno koristiti maske. Neka od osnovnih pravila su:

  • pranje ruku pre i nakon upotrebe
  • prekrivanje predela oko nosa i usta
  • izbegavanje dodirivanja maske tokom upotrebe
  • zamena maske kada postane vlažna bez dodirivanja prednje površine
  • odlaganje maske u kantu za đubre ili – u slučaju maski za višekratnu upotrebu – mašinu za veš nakon upotrebe.

Pozitivna strana korišćenja maski za višekratnu upotrebu je činjenica da manje štete životnoj sredini. Istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu je pokazalo da bi se stvorio 66.000 tona kontaminiranog plastičnog otpada ukoliko bi svaka osoba samo jednom u toku godine upotrebila komercijalnu zaštitnu masku za jednokratnu upotrebu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.