Nestašica lekova protiv zgrušavanja krvi

Građane Srbije najviše muči visok pritisak
04/01/2021
Samcima smetaju bučne komšije
05/01/2021

Nestašica lekova protiv zgrušavanja krvi

Lekovi protiv zgrušavanja krvi su deo terapije kod pacijenata obolelih od kovida 19, a desetak dana uoči Nove godine došlo je do nestašice ovih medikamenata. Tržište još nije stabilizovano.

Broj pacijenta koji moraju da primaju lekove protiv zgrušavanja krvi povećan je tokom epidemije, jer kovid 19 vrlo često prouzrokuje trombozu, čak i kod osoba koje nikada ranije nisu imale takve zdravstvene probleme.

Kako prenosi RTS, trudnice, kardiovaskularni bolesnici i oni koji izlaze iz bolnica nakon preležanog virusa ne mogu da nađu lek u apotekama.

– Trenutno ga nema u našim apotekama zato što je potražnja poslednjih mesec dana ili nekoliko nedelja bila viša nego što je to inače. Očekuje se stabilizacija u snabdevanju fraksiparinom negde sredinom januara. Postoje zamene, lekovi koji nisu identični, odnosno nisu paralelni lekovi, ali su iz iste grupe. Trenutno su i oni deficitarni – rekla je Stana Golubović iz Apoteka Beograd za RTS.

Posle bolničkog lečenja od korone pacijenti sa izveštajem lekara odlaze u apoteke i domove zdravlja.

– Imamo dovoljne količine fraksiparina, s tim što mi tokom nestašica koje se vanredno jave imamo zamene. To je lek koji sprečava koagulaciju krvi, stvaranje tromba i nastanak oštećenja na organima kao što su srce i mozak, i nastanak raznih patoloških stanja koja su fatalna za pacijente – kaže Snežana Kušljević iz DZ “Milutin Ivković” sa Palilule.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje odobrili su uvoz dodatnih količina.

– Određene količine leka se isporučuju svakodnevno zdravstvenim ustanovama. Međutim, te količine nisu dovoljne da podmire potražnju. Iz tog razloga RFZO je obezbedio dodatne značajno veće količine drugih lekova koji predstavljaju terapijsku zamenu fraksiparinu – navodi Jelena Nikić iz RFZO.

U veledrogerijama tvrde da dok ne stigne nova isporuka imaju dovoljno zamenskih lekova protiv zgrušavanja krvi, ali samo za zdrvastvene ustanove. Svi koji ove lekove kupuju u apotekama mamoraće da sačekuju nove isporuke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.