U novogodišnjoj noći u Beogradu rođeno 20 beba
01/01/2021
Nestašica lekova protiv zgrušavanja krvi
05/01/2021

Građane Srbije najviše muči visok pritisak

U Srbiji je prošle godine dve trećine stanovništva smatralo da je dobrog zdravlja, dok je svaki deseti stanovnik ocenio svoje zdravlje kao loše. Muškarci su imali pozitivniju sliku o svom zdravlju u odnosu na žene, čak 71,3 odsto muškaraca ocenilo je svoje zdravstveno stanje kao dobro, a to je učinilo 62,1 odsto žena. Pet najučestalijih bolesti bile su visok krvni pritisak (31,4%), bol u donjem delu leđa (18,2%), bol u vratnom delu kičme (12,8%), povišen holesterol (11,5%) i koronarna bolest ili angina pektoris (9,4%).
To su preliminarni rezultati nacionalnog Istraživanja zdravlja stanovništva u 2019. godini, koje je sproveo Republički zavod za statistiku Srbije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.
Istraživanje je sprovedeno prema metodologiji Evropske ankete o zdravlju, European Health Interview Survey EHI), što će omogućiti uporedivost pokazatelja zdravlja stanovništva Srbije sa pokazateljima u zemljama Evropske unije. Podaci su dobijeni anketiranjem 14.643 ispitanika u 5.114 domaćinstava.
– Zbog ličnih zdravstvenih problema sa posla je odsustvovao svaki šesti zaposleni, a prosečno odsustvovanje sa posla je iznosilo 37 dana. Znatno češće su odsustvovale žene, 19,6 odsto.Izabranog lekara opšte medicine ili pedijatra u državnoj zdravstvenoj ustanovi imalo je 90,6 odsto stanovnika, dok 5,6 odsto navodi da ima izabranog lekara u privatnoj praksi. Zabrinjava podatak da svaki osmi stanovnik, odnosno 11,8 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije navodi da nema izabranog lekara u državnoj zdravstvenoj ustanovi. Nešto manje od dve trećine stanovništva, 64,9 odsto, posetilo je lekara opšte medicine ili pedijatra u godini koja je prethodila istraživanju, dok je 41,3 odsto posetilo lekara specijalistu – navedeno je u izveštaju.
Istraživanje je pokazalo da je rasprostranjenost navike pušenja, svakodnevno ili povremeno, u populaciji starosti 15 i više godina iznosila 31,9 odsto u 2019. godini. Svakodnevno je pušio svaki četvrti stanovnik Srbije, odnosno 27,1 odsto građana. Kao i do sada, veći procenat pušača je zabeležen među muškarcima, 33,9 odsto, nego kod žena, među kojima je 30 odsto pušača. U populaciji mladih starosti od 15 do 19 godina svaki sedmi izjavio je da konzumira neki od duvanskih proizvoda.
Na osnovu izmerene vrednosti indeksa telesne mase, u Srbiji je lanr bilo 40,4 odsto normalno uhranjenog stanovništva, dok je nešto više od polovine, odnosno 57,2 odsto bilo prekomerno uhranjeno, predgojazno je biolo 36,4 odsto, dok je svaki peti stanovnik Srbije gojazan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.