VMA časti za rođendan
26/02/2020
Postavljen temelj za nove ordinacije
28/02/2020

Nema koronavirusa u Srbiji

U Republici Srbiji nisu registrovani slučajevi obolevanja od COVID-19 , saopštilo je Ministarstvo zdravlja

Do danas u 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 30 osoba koje su boravile na području intenzivne transmisije korona virusa. Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

Da ne bi došlo do širenja dezinformacija vesti o zdravstvenoj situaciji u zemlji, ministarstvo objavljuje na svom sajtu, u osam i 18 časova, kao i na posebnoj internet adresi http://www.covid19.rs

Na ovom portalu je objašnjeno da je koronavirus respiratorni virus koji se prenosi sa čoveka na čoveka kapljično. To znači da se infekcija prenosi kapima koje bolesna osoba ispušta u vazduh tokom kijanja, kašljanja i razgovora, a udiše ih druga osoba.

Reč je o velikoj porodici virusa koji izazivaju bolesti u rasponu od blage prehlade do težih respiratornih bolesti, poput poznatog bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-KoV) i teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-KoV).

Pored ovih poznatih, u Kini se pojavio novi koronavirus (2019-nCoV), soj koji ranije nije identifikovan kod ljudi.

Koronavirusi se prvo razvijaju kod životinja pre nego što se razviju kod ljudi. Da bi virus prešao sa životinje na čoveka, osoba mora da dođe u bliski kontakt sa životinjom koja nosi infekciju.

Veruje se da je pijaca Hunan u Vuhanu izvor zaraze koronavirusa.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo i da su starije osobe i muškarci pod najvećim rizikom kad je reč o smrtnosti od koronavirusa – prema najobimnijoj studiji do sada, najveći broj žrtava i obolelih upravo je u ovim grupama.

Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) utvrdio je da je prosečna starost ljudi koji su pozitivni na ovaj koronavirus oko 45 godina, a više od dve trećine obolelih su muškaraci.

Oni su bolovali od drugih bolesti koje su ih učinile osetljivijim na virus, što je bila posledica “oslabljenog imunog sistema ovih pacijenata”: 40 je imalo slabo srce ili oštećene krvne sudove zbog otkazivanja srca i moždanog udara, 12 pacijenata je imalo dijabetes.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.