Uz NATO bombe i ekološka katastrofa
04/10/2020
Odlazak najplemenitijeg
06/10/2020

Korona tanji živce

Svetska zdravstvena organizacija  je saopštila da je rad službi za pomoć mentalno obolelima ugrožen svuda u svetu zbog pandemije korona virusa i da se očekuje da će zaraza dodatno ugroziti psihičko zdravlje ljudi. Prema podacima SZO, rad službi za pomoć mentalno ugorženima radi punim kapacitetom u samo sedam odsto od 134 anketirane države, dok se u čak 93 odsto zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje javljaju različiti problemi koji ometaju redovan rad psihijatrijskih ustanova, preneo je Rojters.

Rezultati ankete su pokazali da su dodatna sredstva za ustanove za mentalno zdravlje obezbedjena u svega 17 odsto zemalja s ciljem da se odgovori na povećani broj slučajeva mentalnih poremećaja tokom pandemije.

– Na osnovu preliminarnih informacija jasno je da će doći do povećanja broja osoba sa mentalnim ili neurološkim poremećajima i onih koji zloupotrebljavaju narkotike, a kojima će biti potrebna stručna pomoć. Na ovaj problem bolje će odgovoriti bogatije zemlje, ali naš zadatak je da omogućimo stručnu pomoć savakome u slučaju potrebe – poručila je Devora Kastel, direktorka direkcije za mentalno zdravlje SZO.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.