Kod privatnika samo brzi testovi

Imunitet kratko traje
13/07/2020
Smanjene rezerve svih krvnih grupa
14/07/2020

Kod privatnika samo brzi testovi

Privatne laboratorije u Srbiji trenutno rade samo brze testove na kovid-19, ali država nema ništa protiv da i oni rade PCR testove, ukoliko imaju medicinske i bezbednosne kapacitete za to. Nije dovoljno da rade samo testiranje, a da obrađivanje prebacuju državnim ustanovama, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je istakla da je država dozvolila privatnim laboratorijama da rade brze testove, jer za to imaju kapacitet, ali da nema informaciju da mogu da rade PCR testove.

– Kada je država tražila da se privatne laboratorije u martu i aprilu prijave za PCR testiranje, niko od njih se nije javio, a samo nekoliko njih je doniralo opremu državnim bolnicama za PCR testiranje, uz napomenu da ne mogu sami da obrađuju uzorke. Ukoliko postoje privatne laboratorije koje mogu da obrađuju PCR testove neka se jave – rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da uopšte nije problem da privatnici uzimaju uzorke za PCR testiranje, ali da je problem ako ne mogu same da ih obrade.

– Ako bi samo uzimali uzorke, a da od državnih institucija čekaju rezultate, to bi dovelo do većeg zagušenja – kazala je Brnabić.

Brnabić je napomenula da je Srbija u prvom talasu imala podloge za PCR testiranja u svim klinikama, kao i da je rađen ogroman broj testiranja od kojih su samo jedan ili dva odsto bili pozitivni. To je, kako je navela, koštalo Srbiju između 300.000 i 500.000 evra dnevno.

Brzi test ili test na antitela pokazuje da li je osoba preležala virus i za 1.200 dinara se može izvaditi u domovima zdravlja i zavodima za javno zdravlje. U privatnim laboratorijama košta oko 1.400 dinara.

PCR test rade samo državne ustanove, a cena testiranja je 6.000 dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.