Vakcinacija u domovima zdravlja
19/01/2021
Aleksić pozvao vojnike i policajce da podnesu tužbe protiv NATO pakta
21/01/2021

Ko ne mora da se testira pre ulaska u Srbiju

Negativan PCR test na prisustvo virusa Kovid 19 urađen najkasnije 48 sati ranije, uslov je za ulazak u Srbiju, kako stranaca tako i državljana Srbije koji su boravili u inostranstvu. Izuzetak su zemlje regiona, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora. Test mora biti izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. Navedeno je da se osobama koje su doputovale iz SAD umesto negativnog PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test.

Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata.

Svima koji nemaju negativan PCR test prilikom pasoške kontrole uručuje se zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja desetodnevne mere karantina u kućnim uslovima i upozoravaju se na obavezu prijavljivanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs

Mera karantina prestaje ukoliko osoba uradi PCR test u referentnoj laboratoriji u Republici Srbiji i dobije negativan rezultat.

Testiranja su oslobođeni putnici koji su u tranzitu, posada aviona, vozova, autobusa, decu mlađu od 12 godina. Detaljan spisak možete da pročitate na portalu http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/teme/corona19172020?lang=lat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.