Ko istrči maraton trebalo bi da odmara 26 dana

Humanitarna trka za centre za lečenje cistične fibroze
12/05/2022
Najduže bolovanje trajalo 113 meseci
17/05/2022

Ko istrči maraton trebalo bi da odmara 26 dana

“Generalno pravilo za oporavak nakon atletskih disciplina jeste da za svaku pretrčanu milju, odnosno 1,6 kilometara, date sebi dan odmora. Po toj računici, oni koji su pretrčali ceo maraton, trebalo bi da odmaraju 26 dana. Dakle, skoro mesec dana nakon maratona ne bi trebalo da trčite duže ili naporne distance, i svakako – bez novih trka”, savetuje profesor dr Goran Rađen, kardiolog u zdravstvenom sistemu MediGroup i medicinski direktor Beogradskog maratona.

Prema njegovim rečima, jedna od najvećih grešaka koje trkači prave jeste ta što po završetku maratona ne daju svom telu dovoljno vremena da se oporavi od napora.

“Bez obzira da li ste iskusan maratonac, rekreativac ili ste trčali svoj prvi polumaraton, kilometraža koju ste pretrčali predstavlja ozbiljan izazov za vaše telo i zahteva određen period oporavka. Dugotrajno trčanje predstavlja veliki napor za vaše mišiće, izazivajući zamor i upalu. Mišićima je potrebno oko dve nedelje da se nakon maratona oporave od velikog napora. Ključno je da organizmu pružite dovoljno odmora, svežeg voća i povrća, kao i dovoljno tečnosti”, poručuje profesor dr Rađen.

Najbolja srpska atletičarka i ambasadorka 35. Beogradskog maratona, Olivera Jevtić, koja je na ovogodišnjem takmičenju bila zadužena za zagrevanje MediGroup tima, objašnjava da su periodi pre i posle trke jako važni za oporavak organizma.

“U dosadašnjoj karijeri imala sam često zdravstvenih problema, posebno u maratonskim trkama kada organizam prilikom naprezanja i visokih temperatura dehidrira. Tada su napici sa elektrolitima veoma značajni. Na maratonskoj trci na prvenstvu Evrope 2010. godine u Barseloni izgubila sam čak šest kilograma telesne težine i dugo sam se oporavljala i lečila od tog šoka. Kada je MediGroup medicinski tim prisutan na takmičenju, osećam se sigurno i zaštićeno i pre i posle trke, jer znam da me oporavak čeka na cilju”, kaže Olivera Jevtić.

Dr Rađen dodaje da oporavak počinje na dan trke, kada je patike za trčanje potrebno zameniti udobnom obućom. Savetuje i unošenje dovoljno tečnosti, elektrolita i drugih nutrijenata kroz neki sportski napitak, kao i ishranu baziranu na voću, složenim ugljenim hidratima i proteinima. Organizmu je tada, kako navodi, potrebno obilje vitamina i antioksidanata kako bi se ubrzala izgradnja mišića i pripomoglo imunom sistemu.

“Nekoliko dana nakon trke ne bi trebalo da trčite. Možete otići u laganu šetnju koja će vam pomoći da otklonite eventualni bol i ukočenost, ili na masažu kako biste podstakli cirkulaciju i osećali se bolje i odmornije. Blaga aktivnost će poboljšati dopremanje kiseonika tkivu, a samim tim i ubrzati oporavak mišića, ali je bitno da ne preterate bez obzira koliko se motivisano osećate – poručuje dr Rađen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.