Trudnoća ne mora da bude skupoća
29/11/2018
Jedanaest obaveznih vakcina
30/11/2018

Ko brine o pravima pacijenata?

Da li ste znali da dva zaštitnika brinu o pravima građana?
Ukoliko vam nije propisana dobra terapija, lekar nije mogao da vam zakaže pregled kod specijaliste u predviđenom roku ili vas je, mimo procedura, posavetovao da pregled obavite u privatnoj ustanovi, pomoć možete potražiti kod zaštitnika prava osiguranika koji postoji u 149 zdravstvenih ustanova. Postoji još i savetnik za zaštitu pacijenata, službenik opštine kojem možete da se obratite ukoliko ste nezadovoljni ponašanjem medicinskog osoblja.
Zaštitniku osiguranika građani podnose zahtev kako bi vratili novac kojim su platili pregled koji su obavi u privatnoj praksi. Ovo je moguće samo uz potvrdu koju vam izdaju državna ustanova koja u kojoj pacijent nije uspeo da zakaže pregled u roku od 30 dana. Tada pacijent može da napiše prijavu zaštitniku koji se zvanično obraća državi tražeći refundaciju troškova u ime osiguranika.To je jedini način da pacijent povrati ovaj novac. Novac je moguće vratiti čak i kada lekar uputi pacijenta na bolničkom lečenju da uradi neophodne analize u privatnoj ustanovi. U ovakvim situacijam se najčešće nalaze trudnice. Značajno je napomenuti da se novac ne može vratiti za intervenicije za koje postoji lista čekanja. Kancelarije ove službe su u bolnicama ili domovima zdravlja, a najčešće primaju pritužbe pacijenata na trapiju koju su dobili od lekara ili doznake. Zaštitnici nisu u mogućnosti da nalažu ili preporučuju pokretanje disciplniskih mera protiv nesavesnih medicinara već isključivo brinu o pravima pacijenata.
Pacijenti koji imaju primedbu na ponašanje medicinskog osoblja ili smatraju da su medicinari prekršili etička načela moraju da se obrate savetniku za zaštitu pacijenata. Ovaj posao obavljaju isključivo službenici opština, pa se kancelarije savetnika nalaze u zgradama lokalne samouprave. Savetnici za prava pacijenata preuzeli su nadležnost od 1. decembra 2013. godine. Pacijent koji smatra da mu je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, ili da mu je postupkom zdravstvenog radnika, odnosno saradnika, uskraćeno neko od prava iz oblasti zdravstvene zaštite, ima pravo da podnese prigovor savetniku za zaštitu prava pacijenata. Spisak savetnika pacijenata možete pogledati ovde, na sajtu Ministarstva zdravlja  .

Pronašli smo više podataka  o savetnicima u našim pojedinim najvećim gradovima

Kancelarija za zaštitu prava pacijenata- Beograd

Sedište svih savetnika pacijenata za teritoriju Beograda je u
Ulici Tiršova br. 1.
Radno vreme: radnim danima od 07:00 – 15:30 časova
Telefon : 011/360-56-34;
e-mail: savetnik.pacijenata@beograd.gov.rs
Niš
Savetnik: Ružica Đorđević
Radno vreme: od 11 do 14
Ulica: Prijezdina 1
Telefon: 018 504 580
e-mail: djruzica@gu.ni.rs
Novi Sad
Adresa: Gradska kuća, Trg slobode broj 1
Telefon: 021/420-066, lokal 130
e-mail:mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs
Kragujevac
Vesna Stevanović
adresa: Nikole Pašića broj 6
telefoni: 034/6170417 060/2340363
e-mail: savetnikpacijenatakg@kg.org.rs i vesnastevanovic@kg.org
Kraljevo
Mirjana Slović
adresa: Trg Jovana Sarića broj 1
kancelarija broj 307 – A, 3. sprat
Radno vreme: od 10 do 14 časova
E mail: szppkv.ivanpetrovic@gmail.com
Leskovac
Aleksandar Aranđelović
Dom privrede drugi ulaz, drugi sprat, kancelarija 15
Radno vreme: utorak, sreda, četvrtak od 10 do 12 časova
tel 064 897 40 23

1 Komentar

  1. Urednica kaže:

    Poštovana, na sajtu Niša je navedena Ružica Đorđević kao savetnik prava pacijenata, gore imate naveden telefon i mejl adresu. Možete joj se obratiti a ukoliko ne uspete to je još jedna priča za nas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.