Ko brine o pravima pacijenata?
30/11/2018
Grad veličine Kruševca na listama čekanja
30/11/2018

Jedanaest obaveznih vakcina

Prema kalendaru vakcinacije deca u Srbiji obavezna su da prime vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b.
A od 1. marta ove godine i jedanaestu, vakcinu protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka. U pitanju je cepivo koje štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom kao su upale uva i pluća, sinuzitisa, meningitisa, sepse i bronhitisa.
Vakcina se daje bebama kada napune dva meseca u tri doze sa razmakom četiri do osam nedelja, a revakcinacija se obavlja u drugoj godini života.
Ovu vakcinu do sada su deca dobijala o trošku zdravstvenog osiguranja samo prema kliničkim indikacijama, odnosno ukoliko bi izabrani pedijatar procenio kojim mališanima je ta vrsta vakcine neophodna na osnovu određenih kliničkih stanja – česte respiratorne infekcije, hronična oboljenja, određena imunodeficijentna stanja.
Pneumokokna bolest je vodeći uzročnik ozbiljnih dečjih oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok. Prema procenama, od posledica tih bolesti u svetu godišnje umre skoro pola miliona dece mlađe od pet godina, koja su i najugroženija kategorija uz stariji od 65 godina.
Može da izazove ozbiljne komplikacije koje dovode do zapaljenja pluća, komplikacija na srednjem uhu koje izazivaju oštećenja sluha, zapaljenja moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu. Sve to se sprečava vakcinacijom koja se u svetu sprovodi već više od desetak godina.
Ovu, ali i sve ostale obavezne vackcine obezbeđuju se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.