Još je rano za zatvaranje kovid bolnica
17/04/2021
Jedinstveni spisak zdravstvenih ustanova
20/04/2021

Kako na letovanje

Većina građana Srbije željno očekuje otvaranje granica i odlazak u neko od omiljenih letovališta. Iz tog razloga, na jednom mestu, nudimo vam pregled svih aktuelnih pravila za ulazak u neku od zemalja u kojima naši državljani najčešće letuju.

Grčka: Od sutra u osam časova državljanima Srbije biće dozvoljen ulazak u Grčku, ali isključivo preko Bugarske, tačnije preko prelaza Promahonas i Nimfeja. Putnici će morati da imaju pri sebi sertifikat o vakcinaciji protiv KOVID19 bilo kojom vakcinom, a onima koji nisu vakcinisani biće omogućen ulazak sa negativnim PCR testom, kao i negativnim anti-genskim testom (deca do 10 god u pratnji roditelja ne moraju  imati test). Takođe, svaki putnik morati da popuni i PLF formular (Passenger Location Form) 24 sata pre putovanja. Letnja sezona se u ovoj zemlji zvanično počinje 14. maja, međutim, sutra počinje predsezona za turiste iz određenih zemalja. Predstavnici Srbije su razgovarali sa grčkim kolegama i o značaju otvaranja prelaza sa Severnom Makedonijom i dobili uveravanja da će u maju biti omogućen ulazak preko ovih prelaza. Svi koji planiraju da putuju u Grčku trebalo bi da znaju da se uveče mora poštovati policijski čas i da neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj. Takođe, više puta je rečeno da će se i dalje sprovoditi nasumično testiranje turista. Više o tome pročitajte na sledećem linku http://zdravlje-vodic.rs/zabrana-putovanja-izmedju-regija-u-grckoj-vazice-i-tokom-uskrsa/

Hrvatska: Negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili potvrda o vakcinaciji bilo kojom vakcinom.

Turska: Državljani Srbije mogu ući u Tursku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od šest godina. Za sada se ne prihvara potvrda o vakcinaciji bilo kojom vakcinom. Međutim,  očekuje se da će do kraja maja biti ukinute kontrolne mere za turiste, tačnije da strani tursiti neće imati bilo kakve uslove za ulazak u Tursku.

Ista je situacija i sa Egiptom, sada je Sada je potreban PCR, ali nadležni veruju da će za mesec dana nađi građani moći da ulaze u ovu zemlju bez ograničenja.

U ovom trenutku testovi nisu neophodni za ulazak u BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.