Najduža lista za protezu za koleno
27/06/2019
Sve više sedmaka izbegava doručak
02/07/2019

Kako decu zaštititi od sunca

Crvenilo i opekotine na koži su svakodnevna pojava tokom letnjih meseci i neželjene su posledice direktnog izlaganja sunčevim zracima. Osim trenutnog bola koji izazivaju, one mogu imati i ozbiljne dugoročne posledice. U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu ističu da nezaštićena koža koja je izložena jakom suncu može izgoreti u roku od 15 minuta i upozoravaju da je dečija koža tanja, a njen zaštitni mehanizam slabiji od kože odraslih osoba, tako da deca mnogo brže pocrvene.
Pridržavanjem veoma jednostavnih saveta možete izbeći ova neprijatna, a često i ozbiljna stanja i učiniti boravak na suncu bezbednim!

Trudite se da vaše dete zaštitite tako što ćete:

Izbegavati da ga izlažete suncu u periodu od 11 do 16 časova, u vreme kada je sunčevo zračenje najjače (mlađu decu u periodu od 10 do 17 časova);
Obezbediti detetu zaštitu za glavu (kapa ili šeširić sa širokim obodom) i naučiti dete da ih uvek nosi kada ide napolje;
Oblačiti ga u odeću svetlih boja (najbolje belu ili žutu), jer one reflektuju zrake i ne upijaju ih poput tamnih boja kao što su crna ili teget;
Detetu obezbediti kvalitetne naočare za sunce sa 100% UVA i UVB zaštitom, koje će ih zaštititi od oštećenja rožnjače koje može biti izazvano sunčevim zracima;
Detetu nanositi kreme sa visokim zaštitnim faktorom (preko 30) koje su namenjene isključivo dečijoj koži, i koje treba koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.
OBRATITE PAŽNjU!
Imajte na umu da što je dete mlađe njegova koža je osetljivija, jer je tanja i sa mnogo manje zaštitnih pigmenata, tako da bebe do 6 meseci starosti nije uopšte preporučljivo izlagati suncu, a decu uzrasta od 6 meseci do godinu dana ne treba direktno izlagati sunčevim zracima. Za njih su odeća koja ih štiti od UV zračenja i boravak u hladu obavezni!
Vodite računa da kremom sa zaštitinim faktorom namažete i detetove usne, vrat, uši, ali i gornji deo stopala, jer su ovi delovi tela veoma izloženi i često izgore na suncu, upravo zbog neadekvatne zaštite!
Decu treba zaštititi od sunca i kada su u hladovini ili ispod suncobrana- namazati ih zaštitinom kremom ili im obući odgovarajuću odeću, jer površine poput vode, peska i kamenja reflektuju sunčeve zrake.
Oblaci pružaju trenutno osveženje, ali ne predstavljaju efikasnu zaštitu od UV zračenja, tako da dete i po oblačnom vremenu treba da propisno zaštitite od sunca!
Sunčevi zraci prodiru i u vodu, čak i do dva metra u dubinu, tako da i kada su deca u vodi postoji mogućnost od opekotina- zaštitite ih odgovarajućim vodootpornim kremama.
Ukoliko vaše dete pije lekove, obavezno konsultujete pedijatra o mogućnosti nastanka eventualnih neželjenih efekata usled izlaganja suncu, poput ospe i sl.
PRVA POMOĆ KOD OPEKOTINA OD SUNCA
Kod opekotina od sunca koža je crvena, bolna i otečena, a  mogu nastati i plikovi.
Ukoliko na mestu opekotine nema plikova, to mesto ohladite mlazom hladne vode ili na njega stavite hladne obloge, a ukoliko je zahvaćena veća površina istuširajte dete hladnom vodom (ne ledenom).
Možete naneti preparat na bazi aloje ili neki drugi preparat za tretman opekotina, ali isključivo uz prethodnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.
Ukoliko dete trpi jake bolove, možete mu dati nešto protiv bolova u skladu sa preporukom pedijatra.
Ukoliko dođe do pojave plikova- nemojte ih bušiti.
Detetu dajte da pije dosta tečnosti.
Nemojte izlagati dete suncu u narednih nekoliko dana dok se crvenilo ne povuče.

KREMU MAZATI NA DVA SATA
Kremu naneti na sve delove tela koji se izlažu suncu, pola sata pre izlaska na sunce. Nakon izlaska na sunce kremu treba ponovo namazati, a zatim je mazati na svaka dva sata, ali uvek posle obilnog znojenja, boravka u vodi ili brisanja peškirom, jer i vodootporne kreme posle izlaska iz vode i brisanja peškirom gube svoj zaštitni efekat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.