Nova laboratorija u Sremskoj Kamenici
24/11/2021
Nema analiza o uticaju kovid otpada na zdravlje
26/11/2021

Kako da mladi sačuvaju mentalno zdravlje

Od danas je aktivna internet platforma “Sve je ok”, koja ima za cilj da mladima pruži podršku i podigne svest o značaju mentalnog zdravlja. Na sajtu se mogu naći korisne informacije o problemima sa kojima se mladi susreću i proverenim načinima za njihovo rešavanje, saopštio je danas UNICEF.

Navodi se da je platforma ujedno i koristan izvor informacija za roditelje, nastavnike, socijalne radnike i sve koji pružaju podršku mladima. Rukovodilac programa za razvoj adolescenata i mladih u UNICEF-u u Srbiji Stanislava Vučković rekla je da je otvoren razgovor veoma važan za mentalno zdravlje mladih, ali i da se oni retko obraćaju za pomoć stručnim licima.

“U-Report anketa iz aprila pokazala je da bi se samo 18 odsto mladih obratilo psihologu za pomoć, a samo tri odsto lekarima. Znamo da je u velikoj količini informacija kojih ima na internetu, upitno da li selektujemo one prave, a ovaj sajt će upravo to obezbediti”, rekla je Vučković.

Prema podacima istraživanja UNICEF-a o uticaju pandemije kovid-19 na porodice u Srbiji, koje je obavljeno u tri talasa u periodu između marta 2020. i maja ove godine, 17 odsto dece i mladih imalo je pogoršano mentalno zdravlje.

Najnegativniji uticaj bio je na adolescente uzrasta 13 do 17 godina, iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom iz Beograda i drugih urbanih centara.

Čak 44 odsto njih je imalo teškoće sa koncentracijom, a najčešći problem o kome su njihovi roditelji izveštavali bila je razdražljivost adolescenata.

Platformu “Sve je ok” podržao je UNICEF u saradnji sa OPENS-om, NALED-om i stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.