Počinje škola za bake i deke
29/10/2019
Borba protiv steriliteta kao psihološki izazov
09/11/2019

Kad majke poklanjaju mleko

Majke koje ne mogu da doje svoju decu i one koje imaju više mleka nego što je njihovim bebama potrebno, povezala je još pre deset godina jedna zdravstvena ustanova. Institut za neonatologiju punu deceniju u Banci humanog mleka, prikuplja ovu, prvu i  najvažniju hranu za svako novorodjenče. Primarijus dr Radmila Mileusnić Milenović za “Zdravlje Vodič” objašnjava da je donorsko mleko namenjeno deci čije majke nemaju svoje mleko u periodu dok ne započne njihova laktacija, a prvenstveno prevremeno rođenoj deci.

  • To je od izuzetne važnosti zbog značaja ishrane humanim mlekom na smanjivanje smrtnosti i bolesti novorođenčadi,  i na kratkoročne i na dugoročne efekte na zdravlje dece. Ishrana humanim mlekom iz banaka mleka je most ka uspešnom dojenju. Broj donorki varira i on je u proseku bio oko 40 do 50 godišnje. Želeli bismo da taj broj bude i veći za šta je potrebna pomoć medija, što ima presudan uticaj na broj donorki.

Dr Mileusnić Milenović kaže da saradnja sa porodilištima postoji i da žene u njima mogu dobiti informacije o doniranju svog mleka. Mnoge majke tvrde da im u zdravstvenim ustanovama niko nije ni spomenuo da postoji ta mogućnost.

Za mame koje bi želele da se uključe u ovaj lanac humanosti postoje mnoge nedoumice, a naša sagovornica tvrdi da procedura nije komplikovana.

  • Da bi žena bila donorka mora da bude zdrava, ne sme da koristi lekove i nedozvoljene supstance. Ne može da donira šest meseci posle transfuzije, tetovaže, pirsinga i slično. Za  donorke su obavezne virusološke analize na hepatis B i C, HIV i CMV, kao i bakteriološke analize mleka. Sve zainteresovane trudnice i porodilje mogu pozvati Odeljenje za majke i ishranu dece Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/3630-127, svim danima u nedelji od 7 do 19 sati.

Ono što, takođe, zanima majke koje razmišljaju da poklone višak svog mleka je i da li donori moraju da donose mleko u Institut? Doktorka Mileusnić Milenović ističe da žene ne moraju same da donose mleko, već sve što je neophodno obavlja ekipa iz ove zdravstvene ustanove i to u domu donorke. Mleko može da se donira godinu dana nakon porođaja. Prikupljeno mleko se zamrzava i čuva u zamrzivačima do dolaska stručnjaka iz Instituta.

  • U našoj zemlji postoje banke humanog mleka u Beogradu i Novom Sadu, a potrebne su i u Kragujevcu i Nišu. U zemljama Zapadne Evrope, Severne i Južne Amerike, banke humanog mleka su zastupljene u velikom broju, a sve ih je više na istoku, kao i u afričkim zemljama. U Evropi ima 238 banaka mleka, a još 15 je u pripremi. U Evropi prednjače Italija sa 37 i Francuska sa 36 ovakvih ustanova. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da, ukoliko nema mleka sopstvene majke, prvi naredni izbor za ishranu novorođenčadi bude humano mleko iz ovih banaka – ističe sagovornica “Zdravlje Vodiča”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.