Nema analiza o uticaju kovid otpada na zdravlje
26/11/2021
U planu izmene zakona o vantelesnoj oplodnji
26/11/2021

Istraživanje o rizicima od hroničnih bolesti

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) je saopštio da sprovodi anonimno onlajn anketno istraživanje „Rizici oboljevanja od hroničnih nezaraznih bolesti” za stanovništvo starije od 18 godina, u periodu od 26. novembra do 26. januara, sa ciljem ispitivanja pristustva faktora rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti (HNB).

Anketi se pristupa preko adrese: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfN-KuWyCWVoy_wO9nZul-GluVnRA7Z4lMnZyAOZ1TAJp4THw/viewform

– Anketno istraživanje sprovodi tim lekara specijalista socijalne medicine i ono ima dozvolu Etičkog odbora ove ustanove. U upitniku se ne prikuplja nijedan podatak o ličnosti. Analiza rezultata ovog istraživanja doprineće boljem razumevanju relacija između demografskih, socio-ekonomskih i kontekstualnih faktora i prisustva bihevioralnih faktora rizika za nastanak HNB, kao i korišćenja preventivnih pregleda i skrininga -saopštili su iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Osim toga, za detaljnije informisanje o prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti građani mogu posetiti posebnu stranicu: https://www.izjzv.org.rs/app/kod_zdravlja/, koju je IZJZV izradio u okviru projekta „Kod zdravlja u 2021. godini – 3. deo”, podržanog sredstvima Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

U ovu grupu spadaju bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti (rak pluća i bronha, dojke, debelog creva, grlića materice, prostate, želuca…), hronične bolesti respiratornog trakta (hr. bronhitis i emfizem -HOBP, bronhijalna astma). Istraživanje se odnosi i na hronične bolesti digestivnog trakta (peptički ulkus, kronova bolest, ulcerozni kolitis), diabetes mellitus (tip 1 i tip 2), muskuloskeletne bolesti (reumatoidni artritis, giht, lumboišijalgija…), povrede i trovanja (u saobraćaju, na radu i u kući), mentalne bolesti (unipolarna depresija, bolesti zavisnosti…), kao i zubni karijes i parodontopatije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.