Grujičić: Drastičan porast dece obolele od raka

Kod 10. 356 umrlih postoji sumnja na kovid
30/06/2021
Delta soj registrovan u Srbiji
01/07/2021

Grujičić: Drastičan porast dece obolele od raka

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Danica Grujičić izjavila je na predstavljanju monografije “Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine” da je od 1999. do 2018. godine u Srbiji zabeležen drastičan porast broja dece obolele od raka. Ona je navela da se prvo povećao broj dece s malignitetima, a onda su počeli da se javljaju tumori koji nisu bili karakteristični za njihov uzrast. Grujičićeva je istakla da su lekari primetili da su tumori počeli da menjaju svoju prirodu i postaju otporni na terapiju.

“Pored maligniteta kod onkoloških bolesnika, primetili smo patološke trudnoće, anomalije kod novorođenčadi, autoimune bolesti i sterilitet kod mladih bračnih parova – rekla je Danica Grujičić, koja je sa koleginicom dr Zorkom Vukmirović autor monografije, koja je pre svega namenjena mladim lekarima.

Direktorka Instituta za onkologiju je istakala da u praksi sada ima mnogo više patoloških trudnoća, autoimunih bolesti, hromozomskih aberacija, a da je u porastu i sterilitet kod muškaraca. Ona je podsetila i na razaranje životne sredine tokom bombardovanja i ukazala na to da je 1999. u ovom delu sveta napravljen ekocid, dok je danas zaštita okoline tema od izuzetnog značaja. Grujičićeva je podsetila o da je ove pojave profesor dr Slobodan Čikarić povezao s povećanim nivoom radijacije kao posledice NATO bombardovanja i upozorila da je na lekarima i na svima u nauci da ispitaju i dokažu da li je to uzročno-posledično povezano.

U monografiji su izneti podaci za period od 1999. do 2018, a u tom vremenskom intervalu broj malignih oboljenja je statistički značajno povećan.

“Tokom 2015. imali smo 38.000 novoobolelih i 21.000 umrlih. Pored svega toga, Srbija, prema podacima Evropskog informativnog sistema za obolevanje od raka spada u zemlje srednjeg rizika. Ali, sve zemlje Balkana imaju visoku stopu smrtnosti obolelih od ove bolesti, što bi opet moglo da se poveže s posledicama radijacije – navela je dr Grujičić.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije smatra da je neophodno napraviti jedinstveni elektronski registar obolelih od kancera. Takođe, prema njenim rečima, neophodno da se na nivou države formira centralizovano telo u kom će biti stručni ljudi iz različitih naučnih oblasti koji će se baviti ispitivanjem posledica NATO bombardovanja i povezanosti s povećanjem broja obolelih od malignih bolesti.

Koautorka monografije dr Zorka Vukmirović je poručila da je knjiga namenjena budućim doktorima, a da je cilj autora da uključe mlade u ovaj nacionalni projekat. Ona je istakla da je ustanovljena univerzalna metodologija za ovaj i sve druge slučajeve oboljevanja.

Na ovaj problem ranije su ukazivali i drugi stručnjaci u razgovoru za Zdravlje Vodič, a tekst možete proičitati na linku https://zdravlje-vodic.rs/nepoznat-tacan-broj-dece-koji-se-bori-sa-tumorima/

*Ovaj tekst je deo projekta “Da ne ostane nekažnjeno” koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanjaStavovi izneti u podržavanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.