Gartijev test pre otpusta iz porodilišta

Španski hirurg operiše četvoro mališana
08/10/2020
Sve veći broj pacijenata sa velikim tumorima
12/10/2020

Gartijev test pre otpusta iz porodilišta

Testiranje novorođenčadi na Gatrijev test, kojim se dijagnostikuju fenilketonurija i hipotireoza, omogućeno je pri otpustu iz porodilišta u KC Vojvodine. Donedavno je praksa bila da se beba dovodi na uzorkovanje između petog i osmog dana života na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.
Tokom vanrednog stanja, koje je uvedeno zbog epidemiološke situacije, uzorkovanje je sprovođeno u okviru patronažne službe Doma zdravlja u Novom Sadu, kako bi se sprečio kontakt zdrave novorođenčadi sa bolesnom decom koja se, inače, leče na Institutu.

– Unapređenjem tehnologije i promenom organizacije rada, u saradnji sa sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo KCV, omogućeno je da se novorođenčad uzorkuju pri otpustu iz porodilišta – navode u Kliničkom centru Vojvodine. – Samo roditelji dece čiji nalazi budu pozitivni ili sumnjivi i dalje će se obaveštavati telefonom, a ponavljanje testa će se, kao i do sada, raditi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Sve aktivnosti su sprovedene u cilju zaštite ove osetljive populacije.

Bebi se krv ne vadi iglom, već joj se malo zaseče kožica na peti.
Program neonatalnog skrininga na fenilketonuriju i hipotireozu, se na Institutu sprovodi od 2002. godine za svu novorođenčad rođenu na teritoriji cele Vojvodine.
Radi se o dva urođena oboljenja, koja, ako se dijagnostikuju na vreme i započne odgovarajuća terapija, ne utiču na dalji rast i razvoj deteta.
Poseban program neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu u Vojvodini se sprovodi kontinuirano od 2009. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.
Ovaj skrining je pridodat neonatalnom skriningu na fenilketonuriju i hipotireozu i obavlja se ukoliko su se roditelji sa tim složili i potpisali informativni pristanak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.