Da li će srpsko “Dedinje” postati najuspešnija kardio-vaskularna klinika u Evropi

Konzumiranje šećera izaziva razdražljivost kod dece
18/06/2019
Depresija ubija
20/06/2019

Da li će srpsko “Dedinje” postati najuspešnija kardio-vaskularna klinika u Evropi

Nakon dve i po decenije čekanja postavljen je kamen temeljac za gradnju nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti, koja će se zvati „Dedinje 2“ . Kamen temeljac za budući objekat postavili su predsednik Aleksandar Vučić i direktor Instituta prof.dr Milovan Bojć, a mesto je osveštao Patrijarh srpski G. Irinej.
Govoreći o projektu predsednik Vučić je najavio da će biti izgrađeno 14.000 kvadrata novog objekta, potom će biti rekonstruisana postojeća zgrada Instituta od 9.000 kvadrata, a sve će biti opremljeno najmodernijom medicinskom opremom. “Biće investirano 42,8 miliona evra.To je nešto čime bi trebalo da se ponosimo, jer će „Dedinje 2“ po završetku gradnje imati kompletnu ambulantnu službu, koronarnu jedinicu sa osam postelja ,više od 100 novih postelja ,od kojih 24 za intenzivnu negu, četiri nove kardiohirurške sale …Biće to jedan od bisera medicinskih ustanova u Srbiji”, najavio je predsednik Vučić , ističući da želi zadovoljne zdravstvene radnike koji će biti najbolji u svojoj zemlji ,a ne u Nemačkoj. Najavio je da će ove godine biti povećane plate za zaposlene u zdravstvu.
Prof. Bojić je podsetio da su uspesi i rezultati rada ove ustanove oduvek prevazilazili prostorne mogućnosti. Ustanova se „gušila“ u malim hodnicima i sanitarnim koridorima, bez pristojne ambulantno-polikliničke službe, bez logističkih službi, u stešnjenoj biohemijskoj i mikrobiološkoj laboratoriji , u prostorima za intenzivnu negu sa malom propusnom moći, bez dovoljno operacionih i hibridnih sala, učionica, lekarskih soba, bez garderoba i najelementarinijih uslova za rad zaposlenih.
“Institut se nije predavao. Dizao je svoj rejting , izuzetnim naporima i strpljivošću stručnog kadra nadomeštao je nedostatak prostora i čekao i dočekao.Gradnjom „Dedinja 2“ Institut će zaokružiti, ne samo svoju prostornu organizaciju ,već će podići i svoju funkcionalnu sposobnost”, izjavio je Bojić i dodao da je na Institutu, tokom protekle dve i po decenije, operisano više od 100.000 pacijenata, a kvalitetom i brojem zahvata na krvnim sudovima i srcu „Dedinje“ se približilo samom evropskom vrhu. Dr Bojić je naglasio da će, po ovogodišnjem planu i programu, stručni kadar Instituta izvesti 2. 500 operacija na otvorenom srcu što će je učiniti među prvim ustanovama u Evropi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.