Psihološka pomoć preko telefona
16/03/2020
Šta nam donosi policijski čas
17/03/2020

Četiri obolela na respiratoru

Od 65 potvrđenih slučajeva novog korona virusa 34 pacijenta su na bolničkom lečenju, 31 pacijent je na kućnom lečenju, dok su četiri osobe na respiratorima, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Od ta četiri pacijenta, tri leže u KC Vojvodina i jedan je na Klinici za infektivne bolesti KCS u Beogradu.

Lončar je za Prvu televiziju rekao da je takva situacija očekivana, da je Ministarstvo zdravlja uvelo nove telefonske linije, da su uvedena telefonska psihološka savetovališta, ali da će i svi domovi zdravlja imati telefonske linije na koje će građani moći da dobiju informacije i savet svog izabranog lekara.

Lončar kaže da Srbija ima dovoljno testova za Kovid-19, da je juče iz Kine stiglo 1.000 testova i da je od Svetske zdravstvene organizacije stiglo još toliko.

Objasnio je da se ne ide na testiranje odmah onaj ko je bio u kontaktu sa zaraženim, već on ide u izolaciju. Osoba koja ima simptome se javlja lekaru, uzima se uzorak i radi testiranje. Ako je pacijent 15 dana kod kuće i nema tegobe, onda nema razloga da se testira.

Ministar je naveo da niko ne može da kaže koliko će da traje aktuelna situacija, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mera i da se svi izolujemo moglo da traje šest nedelja.

“Od nas zavisi kakav će rezultat biti. Niko ne može da nam bude kriv ako nismo odgovorni”, rekao je Lončar.

Upozorio je da svaki odlazak u kafić, tržni centar ili neki drugi zatvoreni prostor znači veliku mogućnost zaraze korona virus i da se završi na respiratoru.

“Podržavam najbolje mere koje će spasiti živote”, kaže Lončar i poziva građane na jedinstvo i da jedni drugima pomognemo.

Kada je u pitanju odlaganje operacija u zdravstvenim ustanovama, Lončar je rekao da se primaju samo hitni slučajevi, pacijenti koji su životno ugroženi, a da se odlažu sve operacije koje mogu da čekaju.

Lončar je naglasio da je ta mera uvedena kako bi se sprečilo širenje virusa, jer od kuće do bolnice postoji veća verovatnoća da se pacijent zarazi.

“U ovom momentu najvažnije je da sačuvamo ljudske živote. Vidite šta se dešava u Italiji, Španiji”, rekao je Lončar i apelovao na građane da slušaju preporuke lekara i da slušaju njihove savete.

Pacijente zaraženi novim korona virusom zbrinjavaju četiri infektivne klinike, a predviđeno je korišćenje još 2.000 kreveta u KBC Dragiša Mišović, KBC Zemun, Plućno odeljenje u Novom Sadu, ORL ili bivša hirurgija u Nišu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.